Iz mog ugla

Otvoreno pismo Maši Milutinović i studentima FMK – Sve što imate na FMK imate i na ETFu

Student treće godine Fakulteta za medije i komunikacije, Maša Milutinović, napisala je blog post u kome objašnjava (tj. u kome se pravda) ostalim studentima zašto je upisala baš taj fakultet. Posle čitanja tog (nazovi) objašnjenja osetio sam se kao idiot jer nisam upisao FMK. Prozvanima su se osetili i Sanja Dojkić, Nemanja Čedomirović, Nenad Božidarević i Igor Manjenčić.

Poštovana koleginice Milutinović,

Pre svega želim da Vam kažem BRAVO! Kažem Vam BRAVO jer na fakultet niste došli po diplomu već da biste nešto naučili. S obzirom na to da jedan dobar deo studenata FMK ne misli tako, moram Vas istaći kao posebnu. Takođe, čestitam Vam na 3 godine trpljenja prozivki na račun fakulteta koji studirate, kao i na račun Vašeg nivoa znanja. Doduše, moram Vam priznati da su neke od prozivki na račun Vašeg znanja verovatno opravdane. Vaš blog post ima više gramatičkih i stilskih grešaka nego što bi se očekivalo od nekog ko je devet ispita udaljen od zvanja diplomiranog novinara.

Drago mi je što ste u samom uvodu svog teksta napisali da je jedan od razloga zašto ste upisali FMK, a ne FPN razlika između planova i programa fakulteta. Zanima me, da li je to zbog toga što je plan i program FPN-a teži i obimniji od onog na FMK? Ili je zbog toga što smatrate da jedan novinar ne bi trebalo da uči nepotrebne stvari kao što su sociologija, političko ponašanje, itd. Zdrav razum mi govori da jedan novinar to i te kako treba da zna, a moje mišljenje deli i koleginica Dojkić. Ona Vam je to objasnila na svom blogu, pa smatram da nije potrebno da Vam i ja to isto objašnjavam.

U nastavku teksta vi govorite o 6.300€ koje je Vaš otac odvojio na Vaše školovanje, zbog čega ste Vi morali da se odreknete „časova jezika, putovanja, odeće/šminke/nameštaja/gedžeta/čegagod„.
Čitajući Vaš blog, video sam da Vaš otac drži zlataru kao i da ste išli u Bugarsku, Belgiju i Francusku na zimovanje. Ne znam da li ste svesni da ste samoj sebi skočili u usta i time srušili bilo koji kredibilitet koji ste mogli da imate kod mene i kod bilo koga ko je pročitao sve postove na Vašem blogu. Na priču o novcu i ceni studiranja ću se vratiti kasnije.

FMK vs. ostali fakulteti

U daljem nastavku svog pravdanja, Vi nabrajate šta FMK ima, a drugi fakulteti nemaju

 • Toalet papir, sapun, toplu vodu i aparat za sušenje ruku;
 • Kompjuter i projektor u svakoj sali za predavanje;
 • Studentski mail;
 • Radite radijske priloge;
 • Profesori su Vam javne ličnosti;
 • Dve koleginice su za dve godine osvojile dve nagrade;
 • Imate fakultativne predmete tj. strane jezike;
 • Radite priloge za Radio Beograd 1;
 • Prijavljujete ispite, gledate ocene, proveravate školarinu putem e-studentskih servisa;
 • Profesori su Vam pravi, nisu imena na sajtu ili kartonski isečci;
 • Profesori Vam odgovaraju na mail;
 • Idete u posete RTS-u;
 • Vi i Vaše kolege radite na projektima;
 • Idete na predavanja;
 • Vaši profesori znaju vaše ime;
 • Imate kompjutere koje možete koristiti kada hoćete;
 • Vi ste za svoje profesore „student Maša Milutinović“, a ne „student“;
 • Zabranjeno Vam je da kažete „peder“, „šiptar“ i „ciganin“;
 • Diskutujete o prajdu, razgovarate o identitetima, analizirate tekstove Marčela i Bodrijara;
 • Vi studirate, ne „odrađujete“ ispite.

S obzirom na to da Vam istraživačko novinarstvo nije jača strana, moraću da Vas razočaram. Pripremite se… 3 … 2… 1: ETF ima 95% gorenavedenih stvari.
Sapun, toplu vodu i toalet papir imamo. Ako pogledate sliku na početku ovog teksta, možete da vidite da naši držači za toalet papir čak imaju i grafikone na sebi. Dakle ETF je u prednosti jer možete da učite u samom WC-u dok vršite malu ili veliku nuždu.
Kompjuter i projektor imamo u svim učionicama i amfiteatrima.
Imamo studentski mail (student.etf.rs), imamo i e-studentski servis. Koji je, uzgred, bolji nego Vaš. Mi možemo da:

 • Vidimo koja sala je kada slobodna (prazna) u slučaju da želimo da učimo na fakultetu ili želimo da je rezervišemo za neku prezentaciju, okupljanje, itd;
 • Prijavimo izborne predmete;
 • Vidimo raspored časova;
 • Pristupimo biblioteci naučnih radova;
 • Biramo delegate grupa i smerova;
 • Popunjavamo ankete.

Profesori nam nisu javne ličnosti kao što su Tamara Pupovac, Snežana Ristić i Radonja Leposavić, ali zato iza sebe imaju mnogo naučnih radova i poznati su u našoj struci.
Da su kojim slučajem novinari, bili bi svetski poznati!

Takođe, vrlo su stvarni. Svi nabrojani profesori na sajtu fakulteta, ili sajtovima predmeta su baš ti isti koji nam predaju. Umesto njih ne dolaze neki šarlatani, bezveznici i neznalice. I vrlo su ažurni prilikom korespondencije mailom.

I naši studenti rade na projektima. Možda ste čuli za Strawberry drvo, ili za Soft Skills Academy.
Takođe svi studenti ETF-a mogu da se učlane u EESTEC. Lokalni komitet Beograd je jedan od najaktivnijih u celoj Evropi. Pored stručnih radionica i sudentskih razmena koje organizuje i na kojima učestvuje, zajedno sa BEST-om (Udruženje studenata tehničko tehnoloških fakulteta) organizuje sajam poslova za sve studente tehničko-tehnoloških fakulteta – JobFair.

Kakve Vi prilike imate za putovanja po Evropi? Takođe, kakve su Vam perspektive za master studije van Srbije?

I mi idemo u posete RTS-u, takođe idemo u posete ustanovama koje su relevantne za našu struku – fabrike, postrojenja, firme. Takođe, članovi EESTEC-a su gostovali u emisijama na RTSu, nadam se da se i to računa.

Studenti koji žele i kojima su predavanja zanimljiva ili potrebna idu na njih. Nema kazni za studente koji ne dolaze na predavanja.

Ako se student nižih godina dovoljno istakne (znanjem ili neznanjem) profesor će mu sigurno zapamtiti ime. Moram Vam odmah reći da je ta prednost Megatrenda Fakulteta za medije i komunikacije isključivo zbog broja studenata. (uvek mešam ta dva fakulteta – prim. aut.).
Takođe, na Višim godinama određenih smerova, ne samo da znaju imena već poznaju studente i sa njima rade skoro pa mentorski.

Što se kompjutera koje imate na raspolaganju tiče, mi imamo ceo Računski Centar na raspolaganju, čije profesionalne usluge koristi preko 17 fakulteta, uključujući i Vaš. link

Vi ste za svoje profesore student Maša Milutinović, a ne student. Ne razumem šta ovime želite da kažete. Da li ste Vi student ili niste? Da li ste Maša Pavlović ili niste? Zamolio bih Vas da mi odgovorite na ovo pitanje jer sam ne mogu da odgovorim na njega. Pitao sam i kolege, ni oni ne mogu da se slože oko toga šta ste Vi hteli da kažete.

Što se reči „peder“, „šiptar“ i „ciganin“ tiče, ne mogu da se načudim dovoljno. Koliko ja znam „peder“ je reč koja označava osobu muškog pola koja ima koitus sa muškarcima i voli muškarce. „Ciganin“ je legitiman naziv za osobe romske populacije (Puškin – „Cigani“).
Za reč „šiptar“ mogu da kažem ovo: Među Albancima ima šiptara. Među Hrvatima ima ustaša. Među Srbima ima četnika. Ako Vam profesori zabranjuju te reči, ne mogu da se ne zapitam koliko je njihovo znanje srpskog jezika. Na ETF-u se ne priča ni o prvima, ni o drugima, ni o trećima, tako da nećete imati problema.

Razumem disksiju o Prajdu, ali ne razumem na kakvo diskutovanje o indetitetima mislite? Da li mislite na identitet o kome govori psihologija, na neki matematički identitet, ili pak mislite na neki treći.
Ako su matematički identiteti u pitanju, komotno možete da se prebacite na ETF. Osetićete se kao na FMK.

Što se analize tekstova Marčela i Baudrillarda tiče, ne mogu da se ne nasmejem. Prvi je muzičar tj. reper, a drugi je kvazi filosof koji piše u hiperbolama i deklaracijama. U svakom slučaju, ni jedan, ni drugi nemaju ništa što bi moglo da se ozbiljno analizira.
Na ETF-u, mi analiziramo razne vrste signala. Znate, ono, periodične, stohastičke. Pa ih bacamo malo i u spektralni domen. Ako hoćemo da ih šaljemo preko radio veze, modulišemo ih i pakujemo u razne oblike tipa AM ili FM. Marčela možete čuti na nekoj radio stanici koja emituje FM signal, pa ni tu nema neke razlike.

Ne razumem ni razliku između studiranja i „odrađivanja“ ispita. Kada kažete „odraditi ispit“, da ne mislite možda na pružanje seksualnih usluga radi prolazne ocene? Ovo je još jedan slučaj gde moje kolege i ja nikako ne možemo da se složimo oko Vaše tvrdnje.

S obzirom na to da smo ustanovili da ETF ima i više nego FMK, a pritom ima budžet, pozivam Vas, a i sve Vaše kolege da batalite studiranje na svom trenutnom fakultetu i pređete na ETF. Dobijate mnogo više nego na FMK, a pritom ne morate da se odreknete „časova jezika, putovanja, odeće/šminke/nameštaja/gedžeta/čegagod„. WIN-WIN situacija. Nemate ništa da izgubite, a pritom možete da dobijete nešto što se može dobiti samo na „inženjerskim“ fakultetima – inženjerski način razmišljanja!

Posle navođenja prednosti Vašeg fakulteta vi kažete:

Mi, koji to želimo, koji na FMK nismo došli po diplomu, mi studiramo. Ne “odrađujemo ispite” i ne plaćamo druge da nam pišu radove.
Naravno ima i takvih, oni su tu da pune budžet fakulteta koji će nama koje to zanima platiti sve te predavače, svu opremu, sav prostor za rad. I to je kompromis koji pravimo.

Ja mislim da Vi niste svesni šta ste ovime rekli. Ja ovo mogu da tumačim samo kao tvrdnju da na Vašem fakultetu ima onih koji dođu, „promuvaju se“ i uzmu diplomu. Tj, Vaš fakultet pušta ljude da „studiraju“ samo da bi mogao da im uzme novac? Ne znam šta misle ostali, ja mislim da ste Vi ovime u potpunosti uništili i ono malo kredibiliteta koji je Vaš fakultet imao. Da li Vam je sada jasno zašto prozivaju Vas i Vaš fakultet? Zbog toga što neko može da se provuče i uzme diplomu ako mu se tako hoće. Toga nema ni na jednom državnom fakultetu. Ima svega, počevši od prepisivanja sa puškica, do prepisivanja uz pomoć bubica i kamerica. Ima plaćanja ispita, ima upisivanja ocena bez izlaženja na ispit. Svaki student je čuo mnogo takvih priča. Bitna je činjenica da se ni na jednom državnom fakultetu ne prolazi toliko lako kao na Megatrendu. Pardon, Singidunumu! Ja se stvarno izvinjavam, Fakultetu za medije i komunikacije! Ovaj zaključak nisam izvukao ni iz čega, samo sam tumačio Vaše reči.

Razlika u njima, koji su tu zbog diplome, i nas koji studiramo je u tome što danas znamo da radimo posao za koji učimo i taj isti posao lakše pronalazimo (ili posao nađe nas).

Voleo bih da mi objasnite na koji način ste došli do zaključka da Vi znate da radite posao (pretpostavljam da mislite na novinarstvo). Da li ste dobili neko zvanično priznanje, nagradu, pohvalu ili plaketu gde piše: „Maša Milutinović zna da radi posao“ ili nešto slično? Kako Vi možete da budete merodavni da objektivno ocenite svoje znanje? Nadam se samo da ne pokušavate da kažete da ste već novinar. Ako to pokušavate, odmah ću Vam reći: NE, TRENUTNO NISTE.

Tvitovi Maše Milutinović

 

Zanimljivi su mi Vaši tvitovi. U stilu: „ako neko piše nešto što ti se ne sviđa odmah kreni ad hominem“. Što se tiče profesora i dekana, mogu samo da kažem ALAL VERA! To je pravo novinarstvo, ako se jave ljudi sa kontra-argumentima samo ih ignoriši – volšebno će nestati. Mada, možda su videli koliko nebuloza ima u Vašem tekstu, pa su došli do zaključka da bi svaki Vaš odgovor samo pogoršao situaciju.

Komentari o blogu Sanje Dojkić

Ovo nije vredno komentarisanja…

Znate, ja sam svojevremeno napisao tekst „Novinarski senzacionalizam i Milan Kragujević„. Igrom slučaja par nedelja kasnije sam naleteo na Baneta Grkovića. Zoran Torbica i on su mi vrlo lepo objasnili zašto mi je tekst idiotski. Ukratko – nije bio objektivan, bio je vrlo hejterski, svodio se na pljuvanje bez jasne poente. Ključna stvar je činjenica da nije bio objektivan. Pričao sam kasnije i sa drugim novinarima (Izdvojio bih Angelinu Radulović), koji su generalno isti stav imali.
Ja bih Vam preporučio da odete na njen blog i pročitate apsolutno sve tekstove kojih ima tamo. Možete krenuti od ovog i ovog.

Za kraj, pre nego se vratim na priču o 2.100€ i odricanju, želim da Vam kažem još samo ovo: Diploma ne vredi ni pišljivog boba ako iza nje ne stoji znanje!

Elem, da se vratim na odricanje, koje ste tako lepo boldovali.

Ja sam student Elektrotehničkog fakulteta, Odsek za softversko inženjerstvo. Na smeru je 60 studenata po godini, od kojih je 10 na budžetu, a ostali plaćaju školarinu koja je prošle godine iznosila 183.000 dinara (3050din = 1ESPB).
Iz Kruševca sam, pa u Beogradu stanujem privatno (jer nisam na budžetu i nemam uslove za dom). Roditelji su mi plaćali prve dve godine studija i finansirali boravak u Beogradu. Šta mislite, da sam se ikad žalio i kukao kako se ja ili moji roditelji odričemo nečega? Nisam, niti je iko ko je u istoj situaciji. ĆUTAO JE TRPEO I GRIZAO DA BI SE OBRAZOVAO!
Od novembra prošle godine ja radim da bih mogao da studiram i živim ovde. Ja opet imam tu sreću da mogu da radim i zaradim za sebe onoliko koliko mi treba da platim kiriju, račune, životne troškove i da ostavim za ratu školarine sa strane.

Ali ja sam samo jedan student, ono što me zanima je:
Da li imate pojma koliko studenata to ne može? Bilo jer nemaju vremena da rade zbog studentskih obaveza i učenja, bilo jer ne mogu da se zaposle.
Da li imate pojma koliko studenata radi krvav posao na pozicijama kao što su: trafikant, prodavačica u zari, deljenje flajera, itd?
Da li znate koji su troškovi studiranja za studente iz unutrašnjosti koji žive privatno?
Da li znate kakav je život po studentskim domovima? Da li znate kakva hrana ume nekad da bude u menzi?
Da li znate kako je kada roditelji treba da Vam uplate pare za tri dana, a vi imate 250 dinara u džepu?
Da li znate kakav je osećaj kada idete u krpljenim pantalonama ili patikama koje propuštaju vodu jer roditelji nemaju da Vam daju za nove?
Da li znate šta su glad, beda i nemaština? Da li ste ikada to videli iz prve ruke? Da li se družite sa nekim takvim?

Nekoliko bitnih pitanja:
Da li Vas izdržavaju roditelji ili izdržavate sami sebe?
Da li ste nekada zaradili neki ozbiljniji novac?
Znate li kako je kada od 350€ plate morate da izdvojite 250€+ za kiriju i račune?
Da li sami sebi peglate, kuvate i održavate životni prostor, ili to roditelji rade za Vas?
Da Vaši roditelji sutra bankrotiraju i kažu: „Nemamo para za tebe i tvoje školovanje“, da li biste mogli da ih zaradite?

Ljudi koji su pisali o Vama i Vašem tekstu su Vas štedeli, ja neću.
Zbog toga ću odgovoriti umesto Vas na sva pitanja: NE, NARAVNO DA POJMA NEMATE.

Zašto? Zato što ste Vi, Mašo Milutinović jedan običan SNOB. Mamina i tatina ćerka. Da niste, ne biste napisali onaj tekst na onaj način!
Mislim da govorim u ime svih studenata koji su iz unutrašnjosti kada kažem:

TREBA DA VAS BUDE SRAMOTA!
U ZEMLJU DA PROPADNETE!
Imate više od mnogih studenata svih univerziteta u Srbiji, a opet pišete takve gluposti koje vređaju ljudsku inteligenciju!

Najtužnije od svega je što se Vi nećete zamisliti nad ovime što smo Vam ja, a i drugi napisali. Ostanite Vi u svom malom svetu, verovatno je bolje… I za Vas, a i za sve nas!

Bez i malo poštovanja,
Sibin Grašić, student
Odsek za softversko inženjerstvo
Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Addendum #0: Zaboravio sam da napomenem da ETF ima ICEF i Dudu, ima i KST, ima i Žiku! DA SE ZNA!
Addendum #1: Hvala roditeljima što su me odmalena učili da budem čovek i da se borim za sebe!
Addendum #2: Hvala Zoranu Torbici, Banetu Grkoviću i Angelini Radulović zbog oštrih, ali krajnje realnih kritika na moje tekstove!
Addendum #3: Komentari neće biti moderisani, ni preemptivno, ni naknadno, fire at will!
Addendum #4: Drage kolege sa FMK, ako već morate da mi pretite nemojte koristiti formu na mom sajtu. IP adrese se loguju, a jednom ETFovcu nije veliko cimanje da otkrije ko tačno stoji iza koje. Hvala!

Leave a Comment

140 Comments

 • Svaka čast! Ovo se zove ARGUMENTOVAN tekst. 
  Novinarka FPN-a i vlasnica ruke koja je printskrinovala tvit i fb fotku.

 • Odlican tekst mladi gospodine,

  puno srece u skolovanju i borbi pa mogu slobodno reci za opstanak, znam kako je biti student u velikom gradu, bez potpore svojih,

  Sve najbolje, 
  Marko.

 • Pa odakle da pochnem, imao sam tu srecu da studiram u inostranstvu i da svoje studije tamo i zavrshim. I diplomske i post diplomske. Sve ovo shto si napisao stoji. Slazem se skroz. Bez obzira na to shto sam imao privilegije i statuse, imao sam i poteshkoce pa sam morao da radim da bih se shkolovao i da bih platio ne samo svoje studije vec i bratovljeve. I to radio ne 1 nego 2 posla. Program je bio sledeci, od 9 do 15 faks, od 16 do 20 jedan posao i od 20:15 do 00:15 drugi posao, pa opet ispochetka sutradan i tako cele nedelje!!! 
  Znachi skroz te razumem!!! I razumem shta hocesh da kazesh!!! Pazi da se razumemo, imash podrshku od mene i ti to znash!!! Shto se Mashe i njenog teksta tiche to je toliko malo, bedno i stupidno da to ne vredi uopshte komentarisati, za to postoji dugme IGNORE!!! To shto se ona smatra novinarom ili buducim novinarom, a olovku ne zna da ubode to je ono najgore!!!
  I tu si pogodio , dzabe diploma ako ti je znanje pozadi jednako beskonachnoj NULI.  Obrnuto ne vazi, Moze jako dobro da se zivi bez diplome a sa ogromnim praktichno stechenim znanjem!!! Koje ona opet da se razumemo, nema, niti ce imati jer su tu tata i mama da se „odrichu“ „gadzeta“ i „chega god“ (by the way chega god odvojeno) a „gadzet“ je inache anglicizam koji se nazalost nashao u srpskom jeziku (shto ona pojma nema), koji inache zamenjauje nashu rech za bespotreban predmet ili sitnicu!!! (prim. prev. zaboravio si to da joj napomenesh).
  Jedinu zamerku koju sam ti nashao prijatelju je to shto ovaj tvoj tekst ostaje uskracen za pogodak u metu!!! Shvati nju ne treba kriviti zato shto je snob, takva joj je kultura, obrazovanje, skorojevica u Beogradu je uvek bilo i bice. To je za neke od njih i statusni simbol. Ovaj tvoj teks treba poslati ministarstvu prosvete i traziti zatvaranje takvih fakulteta koji nisu ni za Kurac. Jer Srbiji, gde narod nema kintu da jede, i da shkoluje decu, takvi MEGALO-PSEUDO-PRIVATNI-FAKULTETI nisu ni potrebni… A za one koji imaju para, neka shkoluju decu van Srbije, pa onda da vidimo kako ce stvari da se odvijaju!!! Zato shto imamo Megatrend, FMK i ostale Karice, zato nam je i obrazovanje u out-u!!!
  Da ne duzim!!! Tekst je odlichan, argumentovan i podrzavam i potpisujem!!! 100%m appruved!!!

  @VladanF:twitter

  • Vlado, bre, devojka je iz sasvim drugog sveta, potpuno drugačiji mindset, nema AMAN nikakve veze ni s tobom, ni sa ETF-ovcem, i neće nikad imati. 
   Da ponovim – sjajno je opisala kako je srećna na svom fakultetu, kako misli da je odlično uradila i sve slično – jedinu je grešku napravila omalovažavajući državne.

   No, šta sad… Taj joj je vidokrug :). To je to.

  •  „Program je bio sledeci, od 9 do 15 faks, od 16 do 20 jedan posao i od
   20:15 do 00:15 drugi posao, pa opet ispochetka sutradan i tako cele
   nedelje!!!“ Izivini a kada si ucio? Cisto me to zanima? Posto nisi jedini sa ovakvom pricom. Ja ne zavrsavam u roku , i ne drzavni fakultet ali znam masu ljudi koji su zavrsili u roku i to drzavni fakultet. I ovo od 9 do 15 na faksu pa posle radis do 00:15 mi zvuci izvini ali svemirski. Obicno je od 9 do 15 na faksu pa posle na ucenje dok ti glava ne padne. Pri tome vama je tamo prolaznost preko 90% a nama manja od 50%. Pa daj objasni nam u cemu je vasa tajna.

   • Tajna je u tome da ti je egzistencija, a uz to volja i cilj, u pitanju. Ja znam decka koji tako radi i studira u Nemackoj, i uspeva. Daleko od toga da je to lako (eufemizam), ali postoje ljudi koji su istrajni i dosledni sebi. Tako da- moguce je, a tajna je da crkavas od rada, umora, i ostalih emotivnih i psihickih problema, i istrajes. Pozdrav!

 • Sve pohvale!
  S postovanjem
  Jana Zivaljevic,
  student novinarstva i komunikologije na Fakultetu politickih nauka

 • A što ste svi digli toliku frku oko Mašinog teksta? Ona je upisala fakultet koji je htela, vi ste upisali fakultete koje ste hteli, svi zadovoljni svojim izborom i to je to. Čemu ovolika potreba da joj se odgovori na nešto što je napisala kao svoj lični stav, na svom blogu? Voli svoj fakultet, zadovoljna je uslovima na istom i navela je razloge koje ona smatra relevantnim. Što to svima toliko smeta sad, pobogu? Get a life.

 • Potrudio si se, lepo, pismeno, bilo mi je zadovoljstvo čitati.

  Ali ono što mi i dalje nije jasno je tema. Jel u pitanju argumentovano poređenje studija na državnom i privatnom fakultetu, utakmica između FMK i ETF (između FMK i FPN još i ima smisla, al ovo teško), analiza Mašinog teksta ili ad hominem napad na nju? Bilo je elemenata svega navedenog.

  Kao što sam predosetio, zasmetao mi je deo oko novca, rada, bede, snobizma i sl. Ne vidim mesta tim prozivkama u ovoj raspravi. Ni ti ni Maša niste ni krivi ni zaslužni za to u kakvoj se ekonomskoj poziciji nalazite, niti čime se bave vaši roditelji. Oboje koristite životne prilike onako kako mislite da je najbolje. Konačno, smatram da čovek ne mora da iskusi siromaštvo da bi postao dostojan da diskutuje sa nekim ko, nažalost, jeste. Tako da ne razumem i nikako ne opravdavam pominjanje nečijeg materijalnog stanja u kontekstu u kome si ti to uradio.

  Što se ostalih tačaka tiče, mnoge stvari si dobro primetio i ima prostora za diskusiju. Ipak, biram da se u nju ne upuštam, ne smatram se dovoljno mudrim i objektivnim.

  • Procitaj deo u kome prica o njenom iznosu skolarine, i odricanju. Pogledaj gde je putovala. Onda procitaj zadnji deo mog teksta.
   Nisu ad hominem napadi, vec stating the obvious!

   • Ma čitao sam sve, ali i dalje ne podržavam te prozivke. Mogla je i da ide na Mesec na produženi vikend, a ti da si bio na ivici smrti od neuhranjenosti, to ne bi promenilo stvari. Ne možeš da je prozivaš što ima, nije tebi ukrala. Parafraza tvog arumenta bi bila „ti imaš, ja nemam, moja odricanja > tvoja odricanja, dakle ja sam bolji od tebe a ti si snob“.
    Treba pričati o obrazovanju, uvek i oštro. Ali ne i o tome ko je gde letovao. To mi je nekako vučićevski, will all due respect.

    • Je l’ znas onu: Nemaju hleba, zasto ne jedu kolace?
     Ne napadam je sto ima para, napadam je jer kuka o odricanju, i o tome sto ne moze da putuje, a na blogu pise o putovanju. Skace samoj sebi u usta ;)
     Zelim joj sve najbolje na licnom i na profesionalnom planu.

    • Mislim da je poenta u tome da ona ističe kako je odabrala BAŠ taj fakultet, zarad ZNANJA, uprkos odricanjima koja mora da istrpi da bi mogla sebi da priušti taj fakultet… A stanje stvari je zapravo da ta školarina NE ugrožava njenu materijalnu situaciju, tako da je paradoksalno to što je napisala. Plaća 2100 školarinu, i dalje putuje, uživa i boli je uvo. Ništa nije dokazala, šta god da je bila njena poenta.

     Sasvim bi drugu težinu imalo da je o kvalitetu nekog fakulteta i isplativosti visine školarine pisao neko ko zarad REALNOG znanja i privilegija koje BAŠ na isključivo tom fakultetu dobija, zaista trpi neka odricanja. a takvih je primera mnogo… pogledajte strane privatne IZUZETNE univerzitete na koje dođu siromašna deca željna znanja i lepo se muče godinama, dobijaju stipendije, studiraju, rade… rame uz rame sa decom bogataša.. e ONI mogu da pričaju kako se odriču zarad znanja koje mogu da steknu samo na tom prestižnom fakultetu, A NE NEKO KO STUDIRA NA SINGIDUDUKU, jer ne postoji ni jedna stvar koju će na tom fakultetu dobiti, a da ne može da je dobije i na državnom, sem lakšeg polaganja ispita što je jedino opravdanje za cenu školarine i KRAJ PRIČE. Ako si taj fakultet upisao ne zato što si želeo lakše da studiraš i ne zato što nisi mogao da upišeš državni, već ti je u zemlji Srbiji fakultet PRIVATNI od 2100 evra bio PRVA ŽELJA,  pritom POSTOJI similaran državni, i da bi studirao na njemu treba nečeg i da se odričeš, lol… onda si ti BUDALA ja drugog objašnjenja – NEMAM.

     • Čini mi se da ste svi omašili poentu… Očigledno je da njeni roditelji nisu na ivici egzistencije čim mogu da izdvoje 2100e godišnje, tako da njena zimovanja, letovanja i vikendi nisu neki problem (mada ne bih tako olako donosila zaključak da joj to roditelji plaćaju, možda je i sama zaradila, možda je njen dečko platio za oboje…who knows?). Ali za tih 2100evra koliko plaća školovanje svakako je mogla mnoooogoooogoooo više da putuje, kupuje šminku, gedžete ili šta već, u tom smislu se odriče svega što je još mogla da ima da je upisala, recimo, FPN. Devojka je izabrala da sačuva živce, i to je ok.

 • Stvarno sam protiv uvecavanja publiciteta doticnoj, ali potpuno razumem zasto si imao potrebu ovo da napises. Svaka cast za tekst i nemoj da se obazires na Mase danasnjice, jer u buducnosti ima mesta samo za ljude poput tebe!

  Takodje studentkinja FPNa, koja sredinu jula provodi uceci da bi ocistila semestar u junu, umesto da debatiram o FMKu…

 • Slatko sam se ismejala na ove „pogreške“ oko naziva Mašinog fakulteta. (: Žao mi je što ljude poput Vas uspevaju da isprovociraju ljudi poput nje. 
  Još žalije mi je što na Fakultetu političkih nauka, odseku za novinarstvo i komunikologiju takođe ima onih koji sebe odveć nazivaju novinarima, a koji su Mašina branša. Po svim nivoima, osim po nazivu fakulteta. 
  Studentkinja novinarstva i vlasnica ruke koja je iskucala ovaj komentar.

 • Greota izgubljenog vremena na kucanje ovog teksta. Sve što si napisao će ona shvatiti kao „Ah samo je ljubomoran“.

  Posledica: Ti si izgubio vreme, ona je nahranila ego (uvrnutom logikom koji poseduju samo idioti)

 • Eh drugari, nisam zavrsio studije jer nisam mogao da placam iste. Naisao sam na bolje resenje i pobegao iz Srbije. Iako sada zivim napokon normalno, sa mnogo tuge citam ovaj tekst razmisljajuci o ljudima koji ne mogu da pobegnu.

  • Svi vi koji ste pobegli, drago mi je da ste to uradili, jer nam ovde u Srbiji takvi ljudi ne trebaju. Nadam se da se vise nikada necete vratiti!

   • koliko je ovo primitivan argument. hoces li da kazes da svi ljudi koji su zbog ratova, nemastine, i ko zna kojih razloga napustili svoju zemlju u potrazi za boljim zivotom, za boljim obrazovanjem ovoj zemlji nepotrebni… da nikad ne treba da se vrate, jer boze moj oni su izdajice koje su svoju rodnu grudu napustile. samo cu ti reci par informacija koje ti ocigledno ne posedujes pa se nadam da ces shvatiti koliko gresis:
    1. gotovo 3.500.000 Srba je raseljeno po svetu, od toga samo u Americi i Kanadi ima oko 70.000 skolovanih strucnjaka.
    2. Beogradski univerzitet se na raznim rang listama za ocenjivanje kvaliteta studija nalazi oko 900. mesta, dok su harvard, stanford i berkli medju prvih 10. pa mi reci da ljudi koji su se tamo skolovali ne poseduju bolje znanje od ovdasnjih studenata.
    3.Srbija ulaze ogromne napore da zaustavi upravo taj odliv mozgova i talenata, i da obezbedi uslove da se ljudi koji su otisli, stekli kvalitetno znanje i iskustvo vrate, i svoje talente investiraju u ovu zemlju kako bi ona progresirala.
    4. jesi li se zapitao zasto su Tesla, Pupin i njima slicni velikani svoje karijere gradili u inostranstvu, prosto, imali su tamo uslove koji su im ovde uskraceni.
    pa te ja sad pitam, mislis li da ova drzava moze sebi da priusti scenario u kojem pametni i obrazovani ljudi doprinose privredi, nauci i ekonomiji nekoj drugoj drzavi? mislis li da je pametno da kazes nekom novom Tesli e koji ces mi Djavo, ko te je** kad si otisao, sad nemoj da se vracas… nadam se da ces promeniti misljenje jer je tvoj komentar uvreda za mnoge.
    A ako mogu da dodam moje licno misljenje, razlog zasto ti ljudi odlaze lezi u tome sto takvi, koji razmisljaju kao ti, se uglavnom bave politikom. Dosta nam je bilo primitivizma.

 • Dragi prijatelju, 
  posle čitanja tvog i teksta gđice Maše, mislim samo dve stvari…

  Ja idem ad hominem, jer mi je stara navika da prvo procenjujem KO kaže, pa tek onda ŠTA kaže. 
  Na tviteru sam dvaput pitala da li je Maša odrastao čovek; stvar je u tome što mi Maša stvarno deluje kao dete koje nema mnogo veze sa realnim životom. 
  Mislim, posle pažljivog promišljanja, dođoh do zaključka – ne da mi deluje kao dete jer sam ja mator čovek :), nego zato što (u realu) poznajem mnogo SASVIM DRUGAČIJE dece, ‘oće reći – odraslih ljudi sa svojom glavom na ramenima, a istih godina. 
  No… Oni nisu studenti FMK. 
  Devojka sama reče da njen momak, student stomatologije, pravi šale na račun njenog „light“ studiranja…

  Druga stvar koja se jasno vidi iz tvog i teksta gđice Maše, ili možda, ipak, prva… 
  Juče na lajni neko reče da uprkos tome što je učen da veruje u to da smo svi jednaki, što se sam godinama borio da veruje u to – sada, kao odrasliji, dolazi do drugačijeg zaključka.

  Podržah ga, i rekoh – naravno da nismo jednaki. 
  Što bi rekla moja stara majka – postoji trojka, i postoji petica; u ovom društvu je izuzetno raširena pojava da „trojke“ (ili ni toliko vredni) sebe smatraju „peticama“, misle na takav način, pišu o sebi na takav način, i sve slično, i daleko gore od toga… 
  Da „petice“ smatraju sebi ravnima, ili čak i manje vrednima od sebe.

  Da mi ne zameriš, po meni – to je slučaj sa ovim „slučajem“ – Maša je sebe postavila na mesto osobe ravne tebi, i mnogih sličnih, a ti se ne daš :). Mogao si lepo da kažeš – BRAVO, Mašo, novinar sa FMK je potpuno isto kao inženjer sa ETF…

  Sine mili, nije, i u ovoj inkarnaciji neće biti. Ma koliko se to nekome ne dopadalo…

  Hvala na sjajnom tekstu :). 
  (Izvini na greškama, kucala sam na brzinu da te zateknem u #prvasmena :).

  •  Ja ti već rekoh – nema potrebe da se nadmećete u tome čiji je fakultet ovakav ili onakav, nije uopšte bitno gde studiraš i šta ima ta zgrada, bitno je kakav iz nje izađeš i šta ćeš raditi posle toga. Ako stalno pokušavaš da nađeš boljeg sebe, ako te ne mrzi da (o bože ovo je floskula, ali nemam bolji izraz) radiš na sebi stalno, onda nema brige za tvoju ni bilo čiju budućnost.
   O.k., devojka malo površno gleda život, ali to ne znači da ga jednom neće gledati drugačije i da sutra kad dođe u neku redakciju od nje neće biti dobar novinar. Naravno, može da se desi suprotno, da (p) ostane mamina i tatina kćerka sa diplomom za dobru udaju i tako to.
   Trenutno aktivno administriram i pišem sadržaj za tri sajta, od toga sam na dva direktno učestvovala u njihovom kreiranju, na wp platformi. Vodim i naloge društvenih mreža za te sajtove. Te veštine nisam naučila na fakultetu, jer sam studirala FPN devedesetih, a uglavnom cepala cipele beogradskim ulicama u borbi za demokratiju. Na fakultetu nisam imala skoro ni dan prakse, kompjutere smo videli na po pola sata ispita, a prvi svoj komp sam kupila tek 1999. godine. Šta hoću da kažem – tek kad završiš fakultet shvatiš da moraš da nastaviš da se obrazuješ. Ili si ugasio.
   Ti Sibine to već znaš, i drago mi je zbog toga, a ona će shvatiti ili neće, ko zna. I nemoj da se osećaš loše, ti i ta devojka živite u različitim svetovima. I svako će naći svoje mesto, ovako ili onako.
   I samo za kraj, na blogovima niko nije dužan da piše objektivno, jer blog implicira lični stav, tako da ti imaš pravo da se ljutiš, kao što i ona ima pravo da baš bude zaa svojim fakultetom.

   • Draga Piskaralo, 
    moj ukupan utisak je da je Maša primarno htela da kaže kako je srećna na svom fakultetu, ne žali što je baš to izabrala, dobro se oseća i sve tome slično. To mi je i dirljivo i lepo, i sve stoji…

    No, njen tekst isto tako pokazuje ozbiljan raskorak sa realnošću, i to bi mogla biti itekakva mana za novinara – za svaku profesiju slične vrste. Ali, kako rekoste – mlada je; to što sa 21 godinom ne zna (i ne nazire) ono što njena generacija odavno zna i vidi, ne znači da nekad neće… 
    Ona još ne zna šta ne zna; a nije baš da svakom želim da sazna :)

  • „Mogao si lepo da kažeš – BRAVO, Mašo, novinar sa FMK je potpuno isto kao inženjer sa ETF.“ – kratko ali efikasno
   Ja bih se slatko ismejao da je ovo napisao. ;)

 • Devojka koja je pisala tekts koji si argumentovano pobio, nema ni blage veze o tome kako je to studirati na drzavnim fakultetima, kakvi i koji su uslovi… Ja bih dragu „koleginicu“ poslao da Ekonmski fakultet u Subotici pa da je vidim. Prsla bi nakon prve godine! Slazem se da diploma ne vredi nista bez znanja. Mada, kada je u pitanju moj fakultet (EFSu), budite sigurni da nikakvo znanje sto se ekonomije tice necete poneti kada primite diplomu u ruke. Zasto je to tako? Pa jer se na fakultetu uce nepotrebne stvari, pocev od: vrsenja operacija sa matricama koje se rade pesice (matematika za ekonomiste 1), knjizenje knjigovodstvenih promena koje se rade na papiru i po nevazecim kontnim planovima (racunovodstvo), ucenje teorije organizacije koje su postavili tamo neki Taylor i Fayol pre 100 (ali bukvalno) godina(teorija organizacije), pa sve to Marksove teorije o ekonomiji (politicka ekonomija). Po jednoj anketi, 68% sadasnjih studenata EFSu, kada bi imali sansu, upisali bi drugi fakultet. LInk do ankete: http://www.iserbia.rs/rangiranje_2012/48_Izve%C5%A1taj_Univerzitet_u_Novom_Sadu_Ekonomski_fakultet.pdf
  Samo neka ova devojka i dalje zivi u svom carstvu i neka hvali svoj fakultet. A sto se pljuvanja drzavnih fakulteta tice, toga neka se ostvai, jer apsolutno nemam pojma ni o cemu :)

 • Sibine, zašto ETFovac mora da se oseti prozvano kad neko veliča neki drugi fakultet? Vidi se da si sa softverskog :) , porediš babe i žabe (FKM i ETF)

  •  Poredi jer stavlja to govno od fakulteta ispred ETF-a, a sve zbog toga što imaju studentske servise, koji su naša tvorevina :D

   Pusti SI-evce na miru jednom, ovaj je ok :p

 • Zaboravio si da spomens cinjenicu koliko je odlicnih predavaca bilo na FONu iz online i pr sveta…
  Ljubav, muzika i sve nesto lepo … me teraju i da se malo nasalim:
  – posle ovako isrcpnog i odlicnog pisma, osecam potrebu da ti predlozim da devojku pozoves na pice i o svemu popricate. Verujem da imate mnogo zajednickih tema.

  Oboje vidim: mladalacki i vatreno u objasnjavanju
  mladalacki i iskreno u razmeni misljenja
  mladalacki a ipak uverljivo i argumentovano u prici

  I tako dalje.
  Na tvojoj sam strani ako je to ikako moguce. 
  U celoj prici koja je itekako interesantna, dao si pecat posle koga ne treba nista vise reci.
  Iskoristicu tvoj bloga da prokomentarisem njen blog post i osvrnem se u startu na toalet papir koji je celu Srbiju izmestio i podigo na polemiku nama znanu.
  Ne mogu…jednostavno ne mogu na prvo mesto da stavim tako nesto i razmisljam o tome u ovako ozbiljnim tekstovima!

  Srecno oboma, jer vam je itekako potrebna sreca uprao posle diplomiranja! #Srbija!

  Za tebe sam sada siguran da nece biti problema…

 • Поштовање за  твој факултет, твоје ставове и труд.
  Док има таквих који се не либе да раде и стижу да уче имамо будућност. Оно што је тужно је да ова „кукавица сиња“  није једина. Жал за шминком, „геџетима“ и путовањима свакако никад неће превазићи оно кад немаш да уплатиш ручак у мензи. Добро је да овакве ствари не пролазе неопажено. Доказ да имамо темеље да зидамо ово пропало друштво.

  студент ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА!

 • Ovde ima jako mnogo subjektivnih stavova, nije dobro generalizovati državne fakultete, isto kao što nije dobro generalizvati ni privatne…

  Izlaskom na tržište rada shvatiće se besmisao ove diskusije…

 • Превише јој (им) се пажње посвећује. Ради се о мањини која се осећа угрожено и којој оволики (ничим заслужени) публицитет иде на воденицу.

  Иначе се слажем с текстом, али са њим се слаже и 90% студената, послодаваца и учених људи па онда није ни вредно да оваквим текстовима икоме ишта доказујемо.

 • Kada se jedan ovakav tekst nađe na sajtu etfovac.com, stiče se utisak da je to mišljenje svih, ili bar većine studenata etf-a, što nije tačno. Prvi ja, kao student istog tog fakulteta, čak i istog odseka koji i ti studiraš, ne delim tvoje mišljenje. Ali poštujem sve tvoje stavove, kao i stavove dotične Maše M. za razliku od tebe koji si iskazao jedno veliko nepoštovanje prema dotičnoj. No, priznajem, nije moja stvar koga ti i zašto vredjaš, niti koga poštuješ, niti bi trebalo da se mešam u ono što ti pišeš na svom sajtu. Ali kada pišeš pod okriljem etfovca, izuzetno me pogadja jer ti nisi reprezent niti našeg fakulteta, niti našeg odseka. Tačno je da tvoj potpis stoji na dnu strane, ali opet, kad se sve to piše na ovom sajtu, stiče se utisak da je tvoje lično mišljenje zapravo mišljenje svih studenata etf-a, a to je daleko od istine.

  • Ako nesto ne mogu da razumem, mogu da otpostujem. Mogu da otpostujem sve osim GLUPOSTI. Gluposti i kvazi intelektualizma.

   Ja se nisam postavio ni kao reprezentativac odseka, a ni fakulteta. Ne znam kako moze da se stekne utisak da je moje licno misljenje zapravo licno misljenje svih studenata ETFa. Na glavnoj strani sajta stoji:

   Dobrodošli na online prezentaciju Sibina Grašića, studenta softverskog inženjerstva i PC entuzijaste poreklom iz Kruševca i matičnom bazom u Beogradu. Pored samopromocije, ovaj sajt koristi da dokumentuje pojedina razmišljanja.

   Na samom sajtu stoji da je sajt LICNE prirode, i da veze sa ETF-om ima samo u smislu da sam ja STUDENT tog fakulteta.

   • I dok ti sve to govoris, odnosno pišeš, iznad odgovora piše ETFovac. Na facebook-u piše ETFovac shared a link. Iz tog razloga se stiče takav utisak. Ako je sajt lične prirode, neka se zove nekako drugačije. To je moje mišljenje, da li to moram da naglašavam?
    I samim tim što za moje mišljenje kažeš da je GLUPOST (velikim slovima, kao što si i napisao), a moje reči nazivaš kvazi intelektualizmom(a pritom verovatno misliš na intelekt, jer je intelektualizam filozofski pravac), dovodiš u pitanje svoj intelekt. (zanemarićemo infantilan tekst tipa „moj fakultet je bolji“ koji se može porediti sa onim „moj tata je jači“ što te izjednačava sa Mašom M. i možda čak stavlja u gori položaj).

  • мислим да ниси у праву, не стиче се такав утисак, види се да је текст врло личан…

 • Necu ti napljuvati post samo jer vidim da si ulozio masu truda da napravis ovo sto treba da je ‘in to your face’ nekoj curi sa privatnog faksa.

  Svi zajedno ste pateticni, da ne kazem zalosni. Koja je fora sa tim prepucavanjem privatan vs. drzavni fakultet?

  Kad sam upisivala fakultet jos 2003.-2004. godine bila sam i na Fakultetu Politickih Nauka (FPNu famoznom). Polozila prijemni i nakon toga odnela svoja dokumenta na privatni fakultet. Ne zato sto je FPN los fakultet, vec zato sto je u tom trenutku ovaj drugi privatni fakultet meni omogucio da studiram dva smera paralelno i da imam dovoljno vremena da radim. Nije bilo lako. Provodila sam sate radeci svoje radove, uceci za kolokvijume i ispite. Nocima bi ostajali budni nas nekoliko spremajuci preko 50 drama + teorija za samo jedan ispit. Ucili smo i radili isto toliko koliko i vi ‘super-pametni i namuceni’ studenti drzavnih fakulteta. I nikada se u to vreme nisam ni pokusala porediti ni sa jednim studentom sa svog fakulteta, kamoli sa studentima sa drugih. Zasto? ZASTO STO SAMO SAM STUDENT ZNA STA RADI, KAKO I CEGA SE ODRICE (kad vec i o tome preglabate) ZARAD SVOJE DIPLOME I SVOJE BUDUCNOSTI!!!!!

  Skoro sam bila u poseti FPNu kada je par mojih koleginica sa privatnog fakulteta zavrsavalo svoje MASTER STUDIJE. Obe su zavrsile sa najboljim rezultatima u grupi. Mogla sam da vidim i osetim narogusene i zajezljive poglede AROGANTNIH studenata sa tog drzaaavnog fakulteta. Da li je moguce da ste toliki SNOBOVI i dalje?! Da li se nista nije promenilo za vec bar 4 promenjenih generacija od kako sam ja zavrsila studije!??! U nekom drugom svetu snobovi sa najboljim uslovima za obrazovanje bi bili bas ti studenti sa privatnih fakulteta, ali ne i u Srbiji! Samo da vam naglasim da je jedna od njih od svog izuzetnog profesora-mentora na FPNu dobila ponudu da bude njegov asistent iako se zna da taj profesor nikada asistenta nije imao, nit zeleo. Toliko o njenom kvalitetu i znanju prenesenom sa privatnog fakulteta koji vi svi toliko omalovazavate.

  Fakultet treba da je vase pravo izbora. Sami birate sta cete studirati, za to se spremate, za svoju diplomu cimate kako znate i umete. Svi fakulteti imaju svoje web-sajtove i kancelarije gde se mozete informisati o planu studiranja, uslovima, profesorima… ko voli nek izvoli – privatni ili drzavni – ne gubi se nit dobija nista vise od onoga sto vam se nudi u studijskom planu i jednog i drugog.

  Ja samo mogu da kazem da sa svojim diplomama zivim srecna i uspesna. U inostranstvu. I kad vidim ovakve idiotske blogove gde se neko prepucava o necijem obrazovanju i zivotu. Pritom dodaje kako je jadan i beda i odrice se svega i svacega, sramota me struke i nacionalnosti.

  Molim vas studenti iz unutrasnjosti, ne folirajte vise. Gledala sam kako se jadni ‘mucite’. Vikendima se lozite po (Beo)gradu, izlazite, pravite zurke po domovima, kupujete krpice… Gledala sam kako cekate i svoje da vam posalju novac jer ste potrosili sve na sve gore navedeno.(cast i izvinjenje onom minimalnom broju izuzetaka!) Ne osudjujem vas. Mladost, lusdost, studentski zivot je najjaci na svetu i treba to vreme iskoristiti najbolje sto umemo. Ali samo vas molim da prestanete da serendate kako ste jadni i bedni.

  Izvinjavam se na ovako dugom komentaru, ali na ovako dug tekst ne ide kraci.;))

  Uzivajte!

 • ETF je osnovan 1948. godine (prvo odeljenje otvoreno 1894. godine.

  FON je osnovan 1969. godine. 1968. godine.

  Iza svakog od ovih fakulteta stoji drzava i ogromni materijalni i ljudski resursi o kojima privatni fakulteti mogu samo da sanjaju. Svake godine se iz budzeta gradjana Srbije izdvajaju milioni za plate, opremu, prostor i sve ostalo potrebno za funkcionisanje drzavnih fakulteta.

  I Vi sve to poredite sa jednim privatnim fakultetom koji postoji svega SEST GODINA i koji se izdrzava iskljucivo od upisa i od entuzijazma mladih ljudi koji tamo rade? Taj osecaj ugrozenosti koji isijava iz svake vase recenice, rekla bih, to je veliki kompliment za privatni fakultet o kojem govorite.

  I odakle Vam uopste tolika mrznja, vredjanje i sva ta negativna energija? To nije prikladno jednom tako ponositom i visokoobrazovanom, pre svega pismenom, akademcu.

 • *** za sve koji bi ovaj komentar eventualno napadali zbog nekoliko progutanih reci, evo da ih ispravim***ETF je osnovan 1948. godine (prvo odeljenje otvoreno 1894. godine.

  FON je osnovan 1969. godine. FPN je osnovan 1968. godine.

  Iza svakog od ovih fakulteta stoji drzava i ogromni materijalni i
  ljudski resursi o kojima privatni fakulteti mogu samo da sanjaju. Svake
  godine se iz budzeta gradjana Srbije izdvajaju milioni za plate, opremu,
  prostor i sve ostalo potrebno za funkcionisanje drzavnih fakulteta.

  I Vi sve to poredite sa jednim privatnim fakultetom koji postoji
  svega SEST GODINA i koji se izdrzava iskljucivo od upisa i od
  entuzijazma mladih ljudi koji tamo rade? Taj osecaj ugrozenosti koji
  isijava iz svake vase recenice, rekla bih, to je veliki kompliment za
  privatni fakultet o kojem govorite.

  I odakle Vam uopste tolika mrznja, vredjanje i sva ta negativna
  energija? To nije prikladno jednom tako ponositom i visokoobrazovanom,
  pre svega pismenom, akademcu.

 • Bravo za odgovor! Podrska sa Ekonomskog fakulteta, Kamenicka 6 (i nama su se na glavu popeli kojekakvi megatrendovci i slicni).

 • Brate, Sibine, srozao si se što si je udostojio odgovora. Pružanje pažnje, bila ona pozitivno ili negativno usmerena joj samo ide u korist. Skrolovao sam joj kroz blogpost malopre, iako čitam po fejsbucima i tviterima neko talasanje oko svega toga i apsolutno ne vidim razlog što se ljudi uopšte potresaju. To kažem ja, Lokalni večiti student sa 4 indeksa koji je video i ETF i Singilidingili i bezveze bi bilo upoređivati ih uopšte, kao i bilo koji treći fakultet.  Svaki fakultet ima svoje prednosti i mane, nemojmo se zavaravati da nema :)
  Evo funfact jedan. Maša verovatno ne zna da je taj njen studentski servis zapravo nastao dole u RC-u i da svi Singi fakulteti koriste etf ov estudent i elearning (što i piše u footer-u većine strana, no nije se potrudila da pronađe…Samo htedoh da skrenem pažnju na to da bi verovatno trebalo da obrišeš ovaj post jer iako si imao najbolju nameru, nekako više ide u korist propagiranju onih gluposti sa njenog bloga nego što dopriosi poboljšanju bilo čega.tagovi su ti carski :D

 • Ja cu morati da branim Masu, kad niko nece.

  Sibine treba da je razumes. Ona se odrekla putovanja da bi mogla da studira. Nije u isto vreme mogla da bude i na putu i na predavanjima. To je znas veliko odricanje.

  Ona studira prestizni sega-mega trend fakultet cija diploma vazi svugde u svetu. Mislim lako je pametnim ljudima da uce na drzavnim fakultetima. Ali sta da rade oni sa jeftinijim ulaznicama. Pa oni moraju da plate da bi zavrsili fakultet. Moraju i oni da dobiju neku diplomu. Nije u redu da diplomu imaju samo oni koji nesto znaju.

  A btw ona je vec odlican novinar. Ume da napise izuzatan tekst, bas onakav kakav treba da pise jedan novinar. Potpuno neobjektivan i pristrastan, onaj koji populise neokapitalizam. To je odlicna novinarska osobina. Takvi novinari su pozeljni.

  A tacno je da njih posao ceka kad zavrse fakultet, pa oni imaju znanje. A takodje oni (tj. njihovi roditelji) su spremni da plate da dobiju posao. Spremni su da uloze svoje pare da bi im se dopustila sansa da pokazu svoje znanje, jer veruju u svoje znanje poslusno poltrona. Takodje nece raditi dok su na studijama. Jer kakav je to student koji radi (u struci) i studira. A i previse su se odrekli putovanja, jel sad treba da rade i da jos manje putuju.

  A sto se tice programa, njihov program je super. Uce o vaznim stvarima za jednog novinara kao sto su anime. Za njih je ocigledno potrebno da studiraju, da bi razumeli taj vid kulture.

 • Dakle, hvala – u ime svih studenata državnih fakulteta koji studiraju – u pravom smislu te reči.

  Hvala, u ime svih nas kojima je malo (ili malo više) muka od stalnih rasprava na temu „Državni vs. privatni“.Hvala, iako tvoje reči zasigurno neće promeniti stavove onih kojima su upućeni.Hvala, jer je lepo videti da još ima normalnih ljudi.S poštovanjem,
  Anđelija Lazić, apsolvent na katedri za bibliotekarstvo i informatikuFilološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

 • Ma cemu sve ovo? ETF je najbolji fakultet u zemlji i tu nema rasprave. Taj FMK je banana fakultet. Siguran sam da znas sta radis i da ces imati uspesnu karijeru ali ima stvari koje mi nisu jasne vezane za tebe.

  Zavrsio sam finansije u USA (preko sportske stipendije) i diplomirao sam sa visokim poctastima i brojnim nagradama. Nisam zavrsio dobar fakultet kao ETF ali opet vidim neki ponos u svom radu. Tamo ne postoji rasprava izmedju ovog ili onog univerziteta a ima ih na hiljade. Jedino sto pravi razliku je POSTOVANJE ljudi prema univerzitetu i to se sve zna. Isto tako je i ovde u Srbiji. To postovanje neka snobica ne moze da zaradi preko, cuj ovo, BLOG-a. EEEJ pa sta se raspravljate. Ona ocigledno mora da pise o svom fakultetu posto ja za isti nisam ranije cuo, cak sam i ja mislio da je to Megatrend ili Singi-dingi. A siguran sam i da mnogi drugi ljudi nisu culi za taj FMK.

  Mogao sam da ti oprostim sve do onog trenutka kada si maltene poceo da joj govoris ko je i sta je ona i da pricas o svojoj situaciji (iako ja mogu da se sa tobom saosecam). Cak, mislim da si pogresio sto si joj uopste bilo sta odgovorio.

  Ako je ona iskompleksirana, sta si onda ti? Softverski inzenjer koji se svadja sa nekom razmazenom tatinom princezom? Idi napravi neki program koji ce da promeni svet a pusti nju da lupeta dok se ne otrezni za nekih 10ak godina.

  Ne zameri mi zbog mojih komentara, zelim ti sve najbolje. Samo opustenzi :)

 • Dobro, Masa je mlada, lepa, studira gde voli, tamo se dobro oseca, putuje, sminka se, ima para, i ti mozes samo da joj zavidis. Sto si ovim tekstom prilicno jasno pokazao. Srecno :)

  • Tako je. Sibin Grasic je jedno nisko zavidno stvorenje koje mrzi svakog ko je bolji od njega. Prezire i zavidi svakog ko ima vise novca i ko je iznad njega.
   Hvala puno, no luck only skill!

   • Ne kazem da si nisko i zavidno stvorenje, daleko od toga. Radis, boris se, studiras to sto volis, to je sve dobro. Ali isto vazi i za Mašu. I imam utisak da se ona oseća nekako srećnije od tebe a da si ti u životu veoma isfrustriran. Prosto neki nemoćni bes izbija iz čitavog post-a (a i nekih drugih). Be cool.

  • Tu pricu guraj negde drugde :) Moderacija je iskljucena na svim postovima koji su na mom blogu i svi komentari se objavljuju na sajtu u trenutku postovanja :)

   • Izvinjavam se, moja greška. Glup iPad prikaže samo stare poruke, do novih ne dolazi, tek sam na kompjuteru video i ono što sam post-ovao.

 • I jos nesto. Tacno je dakle, da mi raspravom o tekstu, koji je na nivou osrednjeg djaka sedmog razreda osnovne skole, uvecavamo njenu popularnost i nicim izazvano njeno samopouzdanje (vec je njena stvar kako to uspeva bas tako da shvati). Ali bitno je da raspravljamo o ovakvim fenomenima, kako bi se osujetili pokusaji da se glupost afirmise. Moramo biti drustveno svesni i odgovorni.

 • Ima tu dobrih stvari u tekstu, ali iskreno, neke stvari banalizuješ i pišeš sa podsmehom o njima, a ne znaš o čemu se radi uopšte – npr. o literarnoj analizi i identitetima. Kao da se hvališ time što ne znaš o čemu se radi, a onda iz te pozicije hoćeš da omalovažiš, što je prilično infantilno.
  Ok, ne zanimaju te te stvari, i to je sasvim na mestu i ima smisla što nisi upućen u njih. Ali, takve stvari su, makar kod mene, sveukupno uticale dosta loše na utisak o tekstu. Ima dobrih argumenta, ali i ne tako dobrih…
  Inače, studiram fiziku, i ne znam o literarnoj analizi verovatno ništa više nego ti.
  Poz

  • Iz ove perspektive, moram reći da delim mišljenje. Mogao sam samo da ostavim ona pitanja onako, bez odgovora. Međutim, poneo sam se trenutnom ostrašćenoću i stanjem uma pa sam raspalio.

   Da li sam u pravu ili ne pokazaće ili vreme, ili konkretan odgovor. Nisam sujetan, ako se ispostavi da nije snob, nije mi problem da se izvinim!

 • Zaboravih da razjasnim deo o „studentkinji Masi“. Dakle, to je klopka za budale koje se izjasnjavaju kao feministkinje, samim tim sto su nacule nesto o tom pokretu, ideologiji. Naime, Masa bi bila jako uvredjena da za nju kazu „student Masa“, jer je ona ZENSKO! Ma je l’? Шио ми ха Жорж! Dakle, svaki pol – svoje ime i eto ti ravnopravnosti! A kvaka je u tome sto je upravo to imenovanje diskriminisuce. Sto ce reci, ako kazem „Masa je najbolja studentkinja“ to znaci da je ona najbolja medju zenskim studentima (a ne medju svim studentima) i da pri tom, nije ni u konkurenciji sa muskim studentima.
  Zakljucak: Masa je prototip indoktrinirane osobe koja je nacula da je mnogo kul biti politicki korektan.

  • „Maša je najbolja studentkinja“ ne znači da su u konkurenciji samo druge devojke. Može Petar da bude najbolji student, studentkinja Maša druga po redu nakon najboljeg, ili obrnuto. U zavisnosti od toga kog je roda dodaje se ili ne dodaje sufiks -kinja. Inače, mislim da je poenta te njene rečenice bila „posmatraju me kao osobu i posvećuju mi se, umesto  da me gledaju kao jednu ovcu u gomili od njih 150“.

   Ovim ne dodeljujem nikakvu vrednosnu konotaciju tome što je rekla, ni pozitivnu ni negativnu, no razjašnjavam, ili makar mislim da razjašnjavam.

 • е овако, пошто сам испратила и бацила коментар на све претходне текстове на ову тему, да не запоставим твој :). Имам само једну исправку која ми боде очи – „евра“ а не „еура“. Друга ствар, мало ми је некако жао Маше па ћу да пробам да је одбраним, заправо то је немогуће, него ето да пробам да укажем на један пропуст који си можда направио.
  Ти никако не треба да поредиш ФМК и ЕТФ. Пошто је расправа заправо државни vs приватни факултет, и пошто су ипак пригодне паралеле које се повлаче Сингидунум – ФОН (туга али ето пореде се), ево сад ФМК – ФПН (шок за фпн-овце колико видим), можда је требало да узмеш ЕТФ – РАФ. Зашто – па просто јер се на тим факултетима изучавају исте области. Пошто си ти баш са софтверског инжењеринга још си погоднији за поређење са раф-ом. Не можеш баш поредити њихов број диктафона са вашим компјутерима и интернетом, некако није компатибилно. И нарвно да они неће развити свој е-студент, па забога новинари су, она је срећна што је њен факс купио то, ко год да је произвођач. Можда и начин размишљања који тежи да се развије код људи са друштвених наука не треба да буде исти као код рационалних природњака са техничких наука, те је и због тога некако неприкладна твоја супериорност у односу на њу, која је неоспорна и којом си спиздио јадну девојку у свом посту, која вероватно није слутила да блог који је на интернету није исто што и приватни дневник и стога може да изазове неке одговоре и реакције. Примећујем да је овај твој пост сасвим другачији, бољи и свеобухватнији и од оног од девојке са фпн-а.
  Што се тиче тога што она наглашава да они имају праве професоре и остале баналности, је претпостевљам писано као разбијање заблуде да то код њих не постоји тако да си ту мало претерао у омаловажавању. Оно што је поменула Маша јесте да није уписала фпн јер је то факултет „политичких“ наука, а вероватно је желела да каже је да је желела баш чисто најчистије новинарство, без примеса других предмета који су на фпн-у убачени можда само зато што је тај смер у оквиру тог факултета. Из истог разлога колико знам неки уписују раф а не етф или фон или пмф, јер не желе да уче ни гомилу физике ни менаџмента ни математике, а имају пара, или немају пара али очекују да неће уграбити буџет на државном (на томе се добрим делом иначе и заснива раф-ово пробијање на тржиште). Дакле – раф vs етф – ко има бољи ве-це? :) ко има више толет папира? услова за рад, компјутера? бољи кадар, студенте? зашто си уписао етф а не раф, ако ћеш да програмираш? зашто (не) дајеш 2700 евра (толика је школарина њима)? јел уче глупости у односу на вас или озбиљне ствари? то су можда питања за тебе, или да се не јављаш док нека Маша с раф-а не напише свој пост у коме ће да пљуне по етф-у. А ФПН нек бране фпн-овци ако мисле да треба. Дотле, можеш да поредиш тоалете фмк-а и етф-а, што си иначе одлично урадио, као и анализу осталих делова њеног текста коју може урадити било ко без обзира на то да ли је студент уопште или не, јер је остало некако незгодно поредити. Прича о одрицању, мислим на ово у виду питања на самом крају, ти је такође сувишна као што је неко већ написао, јер свако користи животне услове који су му дати, да не понављам то.

 • U vezi poređenja – taj smer koji Sibin pohađa, SI, on i jeste najviše privatni fakultet što se može osnivati u okviru državnog – dali su duplo veće školarine nego za samofinansiranje na etf proper, izbacili su predmete kao što su Osnove elektrotehnike i gomilu elektro-inženjerskih stvari, u početku su govorili da je to šalter na kome platiš i lako dobiješ ETF diplomu. Ili lakše nego kada odeš na „normalan“ etf. No izgleda da se kasnije dobro pokazao smer…

 • Sibine,

  Ako smo vec na temi argumentacije, sve bi ovo bilo ubedljivije da sam koristis manje ad hominem’a. Dalje bi mogao manje da se zestis.

  Fakulteti u Srbiji – i drzavni, i privatni – su u ocanjnom stanju, bas sto se tice naucnih radova koje ovde navodis. U kontekstu drzavnih je prica cak tuznija zato sto su oni nekad bili mnogo uspesniji i prestizniji nego sada. Ja poznajem kolege sa tvog fakulteta koj su bez problema doktorirali na MITu pre nekih 30 godina. Pogledaj sam koliko je tesko sada stici do tamo sa tom diplomom. Sigurno mnogo teze nego sto bi trebalo biti talentu koga tu ima. Jedan od razloga je zato sto dole nema ko da ti napise preporuku koju ce iko ozbiljino da shvati.

  Mozda je stanje na ETFu sto se toga tice bolje (tu i imamo neku tradiciju), ali kad ovako sa daljine na primer gledam ekonomski i kolicnu naucnog *ne*rada tamo – vecina glava odeljenja nisu maltane nista publikovali, ‘reference’ su im iz pocetka devedesetih, i kad kazem ‘reference’ u stvari mislim na beznacajne ‘publikacije’ na levim konferencijama i ‘kvazi konsultanski’ radovi koji se na ozbiljnim fakultetima u opste ne racunaju. Jedan profesor na ozbiljnom zapadnom faksu po pravilu ima vise radova nego celo jedno odeljenje na drzavnom Srpskom. Kakva se tu nauka u opste stvara? To da su privatni fakulteti fabrike za diplomice na stranu – oni makar ne pretenduju da su nesto drugo – ali drzavni! Ponavljam, mozda je situacija na ETFu bolja, ali toliko bolja ne moze biti.

  Razumem dalje emotivnu reakciju – onaj tekst jeste bio provokativan i detinjast, i dalje naravno stoji: ‘You shouldn’t throw stones if you live in a glass house’ – ali citajuci oba posta ne mogu da otresem osecaj sazaljenja kad vas vidim da se ovako pickarate oko gluposti. O tome ko ima toalet papir u WCu. Kako branite trule institucije koje samo trose talenat.

  Elem, u mesto da se ovde prepirete mogli bi da se malo organizujete – ti i Masa *zajedno* da vodite kolonu, kakvi ste oboje lajavci kapiram da bi ste se u stvari super slozili – i da pocnete da zahtevate vise od profesora. Sva ova kritika je bolje usmerena prema onima koji vode fakultete i koji stite ‘prava’ profesora da ne rade nista.

  Lista top 500 Univerziteta na svetu, ni jedan Srpski nije na njoj:

  http://www.online-universities.us/top500universities.htm

  Lista top 100 Univerziteta u istocnoj Evropi, ponovo ni jedan Srpski nije tu:

  http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=E_Europe

  Primeti da je Univerzitet u Ljubljani na ovoj zadnjoj listi broj 1 a Zagrebacko Sveuciliste broj 14. Znaci *moze*, stvar je u univerzitetksoj kulturi.

  Znaci, koga vi ovde konkretno branite? Udrite po majmunima koji odbijaju da rade svoj posao (nauku!). Udrite po politicarima koji brane pozicije profesora koji bi u bilo kojoj normalnoj zemlji vec pre deset godina izleteli iz katedri. Uzmite ove rankinge i pitajte ih da vam daju konkretan razlog zasto vas ne predstavljaju na naucnoj bini. Zasto nemaju saradnje sa naucnicima na zapadu sa kojim bi vi onda imali vise sansi da odradite vase postdiplomske i doktorske tamo.

  Ovo stvarno nije namenjeno kao putdown, stvarno, nego kao ‘alo bre brateee!’.. izgleda da je i mene uhvatio afekt citajuci sve ovo.

  Iskren pozdrav,

  Vid Stimac

  • ova prva lista je neka americka, ne znam kako da znamo da je pouzdana, mada tu svakako nema nas, a na ovoj drugoj listi Beogradski univerzitet je na 37. mestu, Novosadski na 64. a Univerzitet u Nisu na 84. mestu

   • Llalalal,

    U pravu si, pogledao sam samo prvih 20, zgranuo se, pa onda ctrl+f koj ocigledno nije uhvatio Bg (zurio sam, vidi se valjda i po greskama u pravopisu :). Ali pogldaj, na toj listi imas i world rank, i taj je konzistentan sa prvom (top 500) listom:

    University of Belgrade – 716

    University of Novi Sad – 1,040

    University of Nis – 1,253

    Uporedi

    University of Ljubljana / Univerza v Ljubljani – 80

    University of Zagreb – 446

    Slika nije nista bolja.

    Pozdrav, Vid

    • nisam strucnjak da mogu da govorim sad nesto posebno o tome, ali meni je logicno da je kvalitet obrazovnih institucija povezan sa politickom i ekonomskom situacijom u zemlji. Nije cudo sto se u top 100 univerziteta u svetu nalazi gomila americkih, jer oni imaju jaku zemlju, mnogo sredstava koje ulazu u sve pa i u obrazovanje. Mislim bez uvrede ali sta si ocekivao, da budemo u top 10 univerziteta u svetu a zemlja nam se raspada? Mogu samo da zamislim kako nam je rangiran npr. zdravstveni sistem, sigurno situacija nije bolja. Slovenija je takodje dosta ispred nas u svemu, ne znam sto im i univerziteti ne bi bili jaci. Nasa pozicija me ne iznenadjuje nesto, iznenadih se gde su Rusi npr.
     Govorim ovde samo o tom rankingu, inace se delimicno slazem sa tvojim postom jer mislim da je dobro da drzavni univerziteti imaju konkurenciju jer ce ih to mozda naterati da poboljsaju svoje uslove za studiranje, ali to ipak nije tema niti agrument za bilo sta kada je u pitanju poredjenje drzavnih i privatnih fakulteta kod nas

     • Nemacka je bogata zemlja, ali ipak su Americki i npr. Holandski univerziteti bolji. Radi se o univerzitetskoj kulturi… u Nemackoj je profesor ‘bog’ i zasticen kao u Srbiji. U Holandiji i Americi to nije tako. Dobri Americki univerziteti (ima i puno sljama tamo) imaju uzasno jaku akademsku kulturu. Publish or perish. Tamo *moras* da produciras nauku ili letis.

      Ne znam zasto bi sad ‘ekonomsko-politicka’ situacija tu morala toliko da znaci, van toga sto politicari brane pozicije losih ne-naucnika profesora. Ne treba ti puno para da publikujes radove u npr. socialnim naukama – imaju racunare, imaju pristup stranim publikacijama, imaju kancelariju i valjda znaju da citaju Engleski. Problem je u tome sto ih boli dupe da to rade, i  sto ih niko ne tera.

      A kad se profesori ne bave naukom, oni i ne umeju da skoluju doktorante (znaci ne gradi se strucni kadar; buduci docenti i profesori), ne prave kontakte sa inostranstvom (knowledge transfer), niko njihova pisma preporuka ne shvata ozbiljno (znaci talentovani studenti ne mogu ni da ‘pobegnu’ na dobre post-diplomske). Oni takodje ne mogu da konkurisu za strane fondove za istrazivanja itd… takodje, vrednost same diplome tog univerziteta pada.

      Univerziteti nisu fabrika za diplome ili koronisane vise skole; to su naucne institucije na prvom mestu. Sve ostalo je znaci spillover. 
      Dalje je analogija sa zdravstvom netacna. GDP po glavi stanovnistva direktno diktira kolicinu resorsa alocirano na zdravstvo (slucajem okolonosti, imam objavljen rad bas na tu temu ;) zato sto je zdravstvo (po ‘jedinici’) vrlo skupa stvar.. ali kao sto sam obrazlozio, mislim da u kontekstu Srpskih univerziteta i resorsi nisu najveci problem. Ti profesori su vec tu na platama, njihove kancelarije se vec greju, itd..

      Da, Slovenci imaju vise para, ali jel imaju toliko vise para da U Ljubljana bude broj 80 a U Beograd broj 700+?

      I tema ovog blog posta nije ‘poredjenje’ dravnih i privatnih fakulteta, vec pickaranje i napusavanje medju studentima. Kao sto sam u prvom komentaru naveo; verujem da je pametnije usmeriti kritiku na sistem posto je sve trulo – ova ‘debata’ ovde je o nijansama truleza – i na one koji odrzavaju taj status quo, u mesto na kolicinu toalet papira u WCima. Valjda je to bilo jasno.

      Elem, procitaj ovaj intervju koj sam okacio. Jasnije ce ti biti o cemu pricam.

      Pozdrav, Vid

     • ok procitala sam sad intervju, iz kog se cini mi se lepo vidi da je nasa zemlja savrsen primer povezanosti politike i ekonomije sa (losim) stanjem na univerzitetima :) tako da mi sad nije jasno zasto si ga linkovao kad vise ide u prilog onome sto ja rekoh nego tebi, i mislim da je nakon toga suvisno da dalje diskutujemo o toj povezanosti :).
      „Da, Slovenci imaju vise para, ali jel imaju toliko vise para da U Ljubljana bude broj 80 a U Beograd broj 700+?“ ajde na ovo da odgovorim, iako rekoh da je suvisno, ako mene pitas, ja stvarno ne znam koliko puta su oni bogatiji (i koliko im je bolja politicka situacija) od nas i da smo kojim slucajem jednako bogati jednak vremenski period koliko bi nam univerziteti bili blizi na rang listi, ali mislim da to ti (ne) znas isto koliko i ja, i da je cinjenica samo to da bi u tom slucaju trebalo da budemo blizi na rang listi. Verovatno bi u tom slucaju do izrazaja dosla univerzitetska kultura i ko zna jos koji sitniji i krupniji faktori, kao sto je slucaj sa Nemackom i Amerikom. [Inace, ja sam isto juce gledala obe liste i zakljucila da se poklapaju, ali sada na 80. mestu su Micigen i Notingem a ne Slovenci, i ostali rankovi se takodje ne poklapaju – sad, da li neko nocas nesto menjao u moju korist, ili sam ja previdela nesto, ne znam :) ]
      Na kraju, tema ovog blog posta mislim da jeste poredjenje privatnih i drzavnih fakulteta, iako priznajem da napusavanja ima, smatram da je poredjenje ipak glavna tema, ili je bar odatle proizaslo napusavanje na licnom planu :)

    •  Potpisujem sve što je rekao Vid Štimac i predlažem čitanje intervjua sa akademikom Vladimirom Glišinom – „Leglo intelektualnog beščašća“. Link:

     http://www.uplss.org/UPLISS_site/forumidebate.html

     Izdvajam (iz intervjua):

     „Koliko je bitan ekonomski momenat u Srbiji i godine sankcija iza nas za
     razvoj nauke i akademske sredine?

     Bitan je, ali nije
     presudan. Srbija je posle Prvog svetskog rata bila u daleko gorem ekonomskom
     položaju nego sada pa smo ipak imali daleko prepoznatljiviju nauku i pojedince
     nego danas. Za njih se znalo u svetu i kada nismo imali ništa. Vuk Karadžić je
     bio jadan i hrom, kretao se na magarcu, imao je pero koje je umakao u mastio i
     napravio je ogroman rečnik. Sam. I još ga je prevodio na nemački i latinski.
     Ovi ovde 20 -30 godina ne mogu da slože rečnik. Koliko njih? I to sa sve kompjuterima
     i asistentima. Prema tome, siromaštvo nije opravdanje.

     Uzmimo za primer Kubu koja
     je isto tako siromašna zemlja, a ima izvrsnu biologiju i medicinu. Napravili su
     prioritete, i na njima rade. Kastro dolazi usred noći da vidi kako rade, voli
     medicinu i napravio je nešto što je najbolje u Južnoj Americi.“

  • Najbolji komentar na ovaj post. Koliko god da su privatni univerziteti u Srbiji loši, smešno je braniti državne, pa čak i u slučaju ETF-a (koji i ja sam pohađam). Da li je u Srbiji moguće prebaciti se sa fakulteta na fakultet **unutar univerziteta** (da ne pričamo o migraciji sa jednog univerziteta na drugi ili čak prebacivanju sa inostranih univerziteta), a da ti se pritom priznaju položeni ispiti? Cela poenta Bolonje je u tome.

   Dalje, kolega, zašto se nalaziš prozvanim povodom njenog blogposta? Da li je autorki zabranjeno da pohvali svoj fakultet i obrazloži zbog čega joj se dopao? Da li samo mi ETF-ovci imamo pravo da hvalimo svoj fakultet? Ona nigde u tekstu nije napadala državne fakultete. Ako misli da je njen fax najbolji, neka tako misli.

   Od projekata koje si naveo, samo Strawberry drvo ima neke veze sa naukama koje se proučavaju na ETF-u, a sve ostalo su neke prilično sporedne stvari. Zašto na ETF-u nema naučnih projekata? Zbog čega, na primer, eStudent platforma nije open source?

   Moraću da budem brutalan i kažem da ti je i ovaj tekst neobjektivan, hejterski i prilično idiotski. Ne shvatam njegovu poentu.

 • student fmk-a, psihologija: zbog cega su navedena pitanja- bitna pitanja? na koji nacin ona reflektuju kvalitet obrazovanja ili zadovoljstvo fakultetom?

 • (Zeleo sam da napisem jedan veoma dugi comment na sve ovo, ali sam shvatio da bih ja onda izgledao kao potpuni idiot kakvim sam tebe hteo da nazovem… you win.)


 • Drage kolege sa FMK, ako već morate da mi pretite nemojte koristiti formu na mom sajtu. IP adrese se loguju, a jednom ETFovcu nije veliko cimanje da otkrije ko tačno stoji iza koje. Hvala! “

  Preveliki si car! Svaka čast za tekst! Ako treba pomoć nakon otkrivanja IP adresa, zovi :) *

 • „Drage kolege sa FMK, ako već morate da mi pretite nemojte koristiti formu na mom sajtu. IP adrese se loguju, a jednom ETFovcu nije veliko cimanje da otkrije ko tačno stoji iza koje. Hvala!“ xDDDD WIIIINNN !!!

 • Драги сви,

  рекох, ‘ајде и ја да се јавим, кад сам већ студент на, ни пет ни шест – ФМК :) ! Дискусија приватни/државни; штедња за леба/штедња за зимовање; ве-це шоља/чучавац… је врррло занимљива, и, исто тако, преееопширна. Стога бих се ограничио само на један аспект ове приче којој присусуствујемо. То је нешто што нисам приметио да је ико прокоментарисао, што ме ни не чуди, с обзиром на то да су, колико сам видео, коментари на овом блогу углавном долазили од студената државних факултета. Дакле, некима је већ овде јасно, ја бих стао у Машину одбрану (мада бих радије рекао да имам неутралан став), а осврнуо бих се управо на Машину потребу за онаквим текстом. У даљем излагању, ,,ми“ смо студенти приватних факултета, а ,,ви“ сте студенти на државним (то уводим зарад веће драматичности текста ;) ).

  Ви мислите да код код нас професори решавају испит студентима/Ми мислимо да код вас студенти за професоре не постоје;
  Ви претпостављате да код нас пара врти све/Ми претпостављамо да ваши факултети немају елементарне (техничке) услове за рад;
  Ви верујете у ,,увече прелисташ, ујутру заблисташ“/Ми верујемо да код вас расположење професора, а не студентско знање, одређује оцену;
  Ви сматрате да су наши професори неквалификовани зезатори/Ми сматрамо да су ваши професори надобудни снобови који гледају само себе;
  Ви мислите да је масовно завршавање факултета у року проблематично/Ми мислимо да је масовно обнављање година проблематично;
  итд/итд.

  Наравно, кад бисмо ова уверења генерализовали на све студенте, па, то би било сасвим нетачно, али, сигуран сам да горенаведени примери, нажалост, у целокупном систему српског расуђивања (политичком, образовном, свакодневном…), јесу пречесто присутни. Према мом мишљењу заснованом на читању Машиног текста, она јесте једна од тих особа, и њена намера је управо била да, мање-више суптилно, укаже на све оне проблеме с којима се суочавају студенти државних факултета, а којих су лишени студенти приватних (из њеног угла гледано). У том смислу она толико истиче доступност професора и Декана, могућности и хоризонталне и вертикалне комуникације, велике техничке могућности, итд. Не верујем да нисте свесни коликим прозивкама смо ми на приватним факултетима изложени (реално, велики број прозивка стоји и на овом блогу), и тако, с времена на време, некоме прекипи… Па, иако ја први не бих стао иза Машиног текста (чисто због његове лабаве објективности), бар је разумем, а ништа не кошта да пробате и ви. А, кад сам већ искритиковао Машин стил, Сибине, иако си ти негде поменуо наше коришћење ад хоминем аргумената, и твој текст и коментари кипте од њих, буди тога свестан…

  Но, оно на шта бих превасходно сугерисао, јесте следеће. Оштро око (или критичка душа), је вероватно приметило коришћене глаголи у мојим примерима (веровати, мислити, сматрати, претпостављати…), чиме сам, заправо, желео да укажем на то да се људи одвећ превише руководе – предрасудама! И сад већ видим превртање очима у стилу ,,ма дај ФМК-овац један, зна се да је вама лаганица, да све само платите и добијете диплому, итд“. Не тврдим, наравно, да је питање приватних факултета ни приближне историјске и културолошке важности као и следећи пример, али, колико су људи (и, још важније, на основу чега!) веровали у геоцентричан систем света!? (не могу ни да замислим превртање очију након овога :) ). То не! Али, оно на шта, јелте, желим да укажем, јесте принцип формирања ставова о било којој појави, па и о државним/приватним факултетима. И иза тога стојим!

  У циљу скраћивања текста, да се не распишем превише о примерима, замолио бих вас само да ми верујете да и ја имам пуно рођака, другова и другарица на државним факултетима, најразличитијих узраста (вероватно и више него што ви имате на приватним), и да врло добро знам какве све приче и преваре постоје и код вас, ко, како и с каквим знањем завршава факултет (да се не лажемо, не кажем да то важи само за вас), али, то ме никад није спречавало да: НЕ генерализујем, НЕ изводим интуитивне закључке, НЕ постављам наочаре у зависности од предмета гледања (!), НЕ ослањам се на рекла-казала… то не води нигде… Многи аргументи (на било чији рачун) су произвољни, врве од логичких грешака, ал’ најслађе су негативне критике упућене, објективно гледано, добрим потезима. Сибин се потрудио да оповргне Машин став о техничкој неадекватности његовог факултета. А да ли се неко икада запитао о истинитости исказа, нпр, да код нас пара врти све, и, што је још важније, да ли је притом узето у разматрање јављање тих проблема и у свом дворишту?

  Неко, опет, примећује да сам остао дужан одговора на оних пар постављених примера о заступљеним предрасудама, и – на томе ће и остати! Да ли имам доказе за одговор на макар и једно од приказаних убеђења? Да ли ико има валидан одговор на то? Разлике између ,,вас“ и ,,нас“ можда (да не кажем вероватно) и постоје, али: у чему се оне састоје, и, да ли иду на ,,вашу“ или ,,нашу“ корист, ко ће га знати?! Мој став је да постоје како многе добре, тако и многе лоше ствари и код једних и код других, као и то да се једини начин за обострану корист огледа у међусобној сарадњи (како на студентском, тако и на професорском нивоу), а никако у међусобном препуцавању (како на блоговима, тако и било где другде). Присталица сам мишљења да је тржиште рада најбољи судија, али, и да је у општем друштвеном интересу да се на то тржиште појави што више што бољих стручњака који се, опет напомињем, стварају сарадњом, а не препуцавањем и категоричким ниподаштавањем туђег рада.

  За крај бих само изнео и једну информацију, видим честа неразумевања :) :
  Мегатренд је Универзитет (скуп неких њихових факултета);
  Сингидунум је Универзитет (скуп неких њихових факултета);
  Факултет за Медије и Комуникације је факултет Универзитета Сингидунум.

  Такође, извињавам се уколико сам током писања користио и неку претходно већ изнету аргументацију, нисам ни стигао да ишчитам све коментаре, за чим жалим, сигуран сам да има много паметних и оних других, ,,занимљивих“, аргумената…

  Уздравље,

   • Сибине,

    и мени је драго кад год сретнем некога ко се труди да нема унапред припремљене калупе за било коју појаву.

    Међутим, не знам да ли уопште уочаваш да на неколико места у твом ,,Отвореном писму…“ итекако генерализујеш Машу на приватне факултете (мој, пре свега), почев од самог наслова, преко делова писма, па све и до твојих додатних коментара. Те генерализације су некад слабије, а некад јачег интензитета, али, увек негативне конотације!
    Не тражи од мене да те овде цитирам, мени је, као што и сам можеш да видиш из прве поруке, врло лако да се распишем, а сад кад сам на ,,reply“, има људи да ,,скролују“ до у недоглед :) .

    До куцкања,

  • Stefane, sviđa mi se što nalagno učiš da terorizam nije uvek najbolje rešenje. :)

   Ono što je Stefan propustio da pojasni je da na FMK-u (koji je deo Singidunuma) postoji i departman za psihologiju. Na tom departmanu studiramo i Stefan i ja – on završava drugu ja četvrtu godinu.

   Ja bih se na sve nadovezao sa još jednim apelom za smanjenje (ili potpuni izostanak) generalizacije kada se donosi sud o FMK-u (svim smerovima) na osnovu samo jednog teksta. Maša mi je drugarica i želim da je zaštitim od napada na njenu ličnost, ali se slažem da je njen tekst veoma problematičan. O tome ću i sa njom da popričam, ali kada se slegne prašina i smire strasti. To sam joj i rekao.

   S druge strane, želim da zaštitim ugled FMK kao institucije i ugled svih kolega (uključujući i moj), pa mi veoma smeta kada ljudi donose zaključke o svima i svemu na osnovu jednog primera. Kao što se videlo u komentarima na ovaj post, ali i komentarima na Nemanjin tekst, i među studentima ETF-a i FON-a i FMK-a ima različitih shvatanja, mišljenja i perspektiva.

   Dakle, Maša mi je drugarica, ali Maša nije FMK. Tako da, ukoliko neko smatra da njen tekst nije kvaliteta ili primeren, to ne bi trebalo da utiče da zaključak te osobe o celom fakultetu, pogotovo imajući u vidu veoma različite programe na razlitičitim smerovima (novinarstvo, komunikologija, psihologija i dr.) Meni je jasno zbog čega su se neki studenti državnih fakulteta našli prozvanima i osetili potrebu da brane svoje institucije. Mislim da Mašina namera nije bila da omalovažava druge i pravi se važna, iako je nenamerno dala dovoljno razloga da neko to zaključi.

   Konačno, u duhu onoga što je ranije pisao Vid, čega se dotakao i Stefan, a što je konačno potvrdio i Sibin onim komentarom da je SVI bolje od VI i MI, želim da se osvrnem ukratko na celokupnu situaciju sa obrazovanjem u Srbiji. Prema strategiji za obrazovanje Evropske Komisije, cilj je da do 2020 procenat visikoobrazovanih između 30 i 34 godina starosti bude najmanje 40% (ovde imate sva dokumenta na tu temu: http://goo.gl/h5y12). U Srbiji visoko obrazovanje ima oko 6% stanovništva, a u strasnoj grupi 30-34 oko 21% (za ove podatke nisam sasvim siguran). Kako je Srbiji cilj da postane deo evropske porodice, ciljevi Evropske Komisije će se odnositi i na nas. Da bismo te ciljeve postigli, potrebna su velika ulaganja u visoko obrazovanje, državno i privatno. Ove dva sektora će morati da počnu življe i sveobuhvatnije da sarađuju.

   U tom smislu, antagonizam na institucionalnom i individualnom nivou neće nikome pomoći.

   Mogao bih sad da razlažem sve ovo na sitnije delove, ali mislim da ste me razumeli.

 • Ja idem na privatni faks, ALU, nemam ni sijalicu u wc-u, naucis se koordinaciji :P a sajt nije preporucljiv epilepticarima, potrazite ga :)Nikad ne dobijamo informacije dok ih ne jurimo, i kad ih jurimo mozda ih ne dobijemo, jer se ne zna ko kosi, a ko vodu nosi. Placa mi familija iz inostranstva koja ne moze ni da zamisli kako se ovde zivi. Jos mi se ne radi, zivci su mi otisli jos u srednjoj, plasim se da bih mogla da zavrsim kao masovni ubica :P Ne interesuje me ni politika ni filozofija, ako mene pitate mrzim i jedno i drugo… Jedna zena koja je zavrsila filozofiju je rekla sledece- Da nije bilo starih Grka nikad se ne bi razmisljalo na danasnji nacin- Wtf, kad su pa ljudi pametno razmisljali, da su pametno razmisljali sigurno ne bi bilo politike, a sigurno se ekonomija ne bi izucavala kao neka nauka… Jos se nadam da ce smak sveta:p Ovaj sevt je ionako prenaseljen, ne mogu svi biti uspesni u njemu koji god faks da zavrse… Ja se mozda prikljucim cirkusu… pozzz

 • Oduševljena sam tekstom i  načinom iznošenja činjenica. Pohvale i samo pohvale.

  Ne znam da li Maša razmišlja u tom smeru (verovatno ne), ali Vi ste u ovom trenutku, milion puta bolji „novinar“, nego što je ona koja to studira i od koje se očekuje. 
  Ako se neko ne slaže sa mojim mišljenjem, neka pogleda tekst iznad, pa onda Mašin tekst.
  Tvrdim da se stvari neće promeniti ni kada ona dobije diplomu.

  Moje skromno mišljenje.

  Pozdrav, student Medicinskog fakulteta

 • tekst jako lepo napisan. amin. imam samo jedno, znam da nije najbitnije ali meni zapalo za oko, razumi me :) Marcelovi tekstovi… aman pa jel si ih cuo nekada, ima mnogo toga da se analizira u njima, tako da se tu ne slazem sa tobom. ostalo… lepo receno.

  P.S. uskoro pisem kod na vratima od kabine u WCu, sa unutrasnje strane, za inspiraciju :)

  Voli te Cerovac

  • Cerovac, ne pali se, Marčelovi tekstovi prestaju da bude dubokoumni sa nekih 15, 16 godina. Ne kažem da su loši: ali, kao, analizirati to na faksu?

   p.s. etf vam kida, slažem se.

   voli te Dre :*

 • Bivse kolege sa ETF-a. Nemojte previse da se hvalite fakultetom, a jos manje fenomenalnim profesorima. Svi mi (a na zalost ima nas mnogo) smo bas zbog „divnih profesora i jos „divnijih“ asistenanta otisli odatle. Zapitajte se zasto je vecina profesora otisla sa tog fakulteta. Recimo prof. Merkle. Ili oni koji se svom snagom bore i kritikuju postojece stanje (npr. prof. Turajlic) A tek kolega softveras… nisi preterano merodavan da ocenjujes odnos profesora prema studentima. Pitaj kolege sa RTI-ja ili mozda elektronike.
  Ja sam isao na RAF i davao 3000 evra godisnje i apsolutno mi nije zao ni dinara koji sam dao. Vise mi je zao sto ranije nisam otisao na RAF. A, kolega softveras, da li mozda imas neku zamerku i na taj privatni fakultet?

 • Kolega, zaboravili ste da napomenete da ETF ima sve te e-usluge koje olakšavaju studije više od 10 godina ;)

 • Svaka čast!
  Šteta sto više ljudi ne razmislja kao ti, manje bi bilo ovakvih “Maša“.
  Pozdrav od komšijskog fakulteta sa Bulevara… :)

 • „kao i da ste išli u Bugarsku, Belgiju i Francusku na zimovanje“ cisto da napomenem isla je i u Poljsku prosle godine, preko Puzzle group-a  u Krakow…

 • Mnogo bre, da izvinete, kenjate, svi vi! I svi vi se nekome pravdate da li su vasih 3-4-5 godina osnovnog studiranja opravdane ili nisu, tj da li ste ispali glupi u drustvu ili niste.
  Ono sto cu vam ja preporuciti, jeste da radite nesto, a ne da samo kenjate kako mnogo znate. Radeci u praksi (jos ako pocnete neki svoj biznis, u tom bolje) cete ukapirati koliko fakultet i nije bio toliko vazan i koliko je ovo sto ste pisali klinacko prepucavanje.
  Ovi ETF-ovci neka naprave svoj startap gde ce pokazati koliko znaju i konkurisati na svetskom trzistu, sa svojim, na primer, gedzetima za mobilne uredjaje koji su u komuniaciji sa mobilnim uredjajima i pomazu ljudima da rad svog srca uvek imaju na uvid svom doktoru, automatski.
  A ova novinarka neka digne portal/blog sa ljudima koji pisu nesto pametno pa neka napravi sebi promet i zaradi od toga. Pametni ljudi u svetu zaradjuju od portala i blogova.

  U slucaju da uspete u svom poslu, dokazali bi da li ste pogresili ili niste, videli bi koliko znate u odnosu na svetku konkurenciju. U suprotnom, ponavljam, samo kenjate.

 • ako cemo tako i medicinski fakultet ima manje vise sve to…. smo sto poznete licnosti koje predaju su svetski poznati hirurzi… al jbg ne moze svako da bleji na RTSu

 • ps. gospodo iz unutrasnjosti lepo vas molim da se vratite odakle ste dosli. grizite se sa ovcama i sa cime god gajite a ne po beogradu, ovde zivi civilizovan svet. studiranje je izbor ukoliko ste nesrecni ne treba da maltretirate druge ljude. nastavi da hejtujes ali u svojoj sobi, frustracije se lece tako sto trcis krug oko zgrade a ne na ljudima i njihovim blogovima. cinjenica da si ovoliko pisao o tome je porazavajuca zaista nemas nista pametnije da radis? ccc

 • Molim Vas da prenesete gospođici Maši Milutinović moju molbu, da svojim predavačima prenese poruku: da su je pogrešno nečem naučili.Naime argumentum ad hominem je logička greška, jer je usmerena na čoveka, a ne na ono što je predmet rasprave. I nikako se ovom logičkom greškom ne može niti tvrditi niti osporavati ono o čemu je reč, već se napada sagovornik, dok teza postaje sporedna stvar. Ova logička greška vodi često ka sledećoj, argumetum ad baculum – iliti argument batine, jer napad na čoveka nije otmena rasprava.post scriptum
  gospodine Sibine Grašiću, uživala sam u vašem odmerenom tekstu, i izvanrednoj argumentaciji
  s poštovanjem
  S. Maksimoivć

 • Addendum #4: Drage kolege sa FMK, ako već morate da mi pretite nemojte koristiti formu na mom sajtu. IP adrese se loguju, a jednom ETFovcu nije veliko cimanje da otkrije ko tačno stoji iza koje. Hvala!
  Ja sam mislio da ti studiraš ETF, ali posle ovake „pretnje“, čisto sumnjam !

 • Svaka čast mladi kolega, od riječi do riječi. I ja bih tako reagovala. A svi koji u komentarima negoduju, neka pokušaju da shvate ( ja imam 18 god staža) da jednog dana i mi i oni, i sad ovi bolonjci, postajemo jednako „diplomirani“, a razlike koje se kriju iza toga su ogromne!! U vrijeme mojih početaka mi informatičari sa tehničkih smo se upoređivali sa istima sa ekonomskog, pa i to je bilo pomalo bolno. Pojavom privatnih fakulteta i „menadžera“… pa upravo kako gore piše. Meni je već muka da objašnjavam i da nosam indeks okolo, ali evo, čim to mene nije prošlo ni poslije 18 godina, znači da nije pusti egoizam etf-ovaca. Puno te pozdravljam, i želim ti da te nikad ne napusti volja da učiš i razvijaš se. Jer, tema ima dovoljno, a mi stariji već posustajemo :)

 • Auuu kakva količina iskompleksiranosti sa obe strane koja izaziva ovakva prepucavanja. Ono sto mi je naročito simpatično na ovom sajtu jesu hvalospevni potpisi studenata sa Univerziteta u Beogradu:) Kakva zalopojka ubogih siromaha nad svojom tragicnom, ali krajnje casnom sudbinom, i kakvo smešno pravdanje studenata sa privatnih fakulteta kako njihovo znanje vredi podjednako kao na državnim fakultetima. U sustini samo ste ljubomorni jedni na druge zbog onoga sto nemate, jedni lagodniji zivot i para da priustite sebi sve sto snobovi sa privatnog fakulteta mogu sebi da priuste ili im pruzaju roditelji.  Stoga pribegavate spustanju tuđeg polozaja kako bi istakli sopstvenu vrednost jer postoji strah da sutra nece biti priznata. Sa druge strane, studenti privatnih fakulteta i sami sumnjaju u vrednost njihove diplome i osecaju se lose sto skupo placaju skolarine pa imaju neverovatnu potrebu da se pravdaju drugima zbog svog izbora. Jedino sto je smisleno reci nakon procitanih komentara jeste: dragi ljudi, ne bavite se drugima, bavite se sobom i jacanjem vere u to sto radite i u put koji ste izabrali. Kada budete nacisto sa tim, nece vas mnogo doticati stavovi okoline i necete uzalud okolo rasipati energiju na ovakvim forumima. Borite se sa sopstvenim kompleksima, i pre svega priznajte da postoje! To je prilično očigledno.. Srecno!

 • Burazeru, lepo je ovo sto si ti napisao, ali si realno ispao mozda cak i veca budala od ove sto si uopste gubio vreme odgovarajuci na njen tekst i pridavajuci mu znacaja. Ja do sada nisam imao pojma koja ova Masa, nit sam citao njen tekst, niti me je boleo k… Ali sam ovaj tekst procitao jer ga je napisao kolega etf-ovac i skapirao da je apsurdan, jel ako konstatujes da je njen tekst apsurd, onda je takodje i svaka replika na apsurd, apsurd :D. Poz, peace XD

 • Zašto mislite da nije moguće potkupiti profesora na državnom fakultetu? :) Nije bitno da li je privatni ili državni fakultet u pitanju – novac se podjednako kotira u podmićivanju profesora, naravno, ako ga imate… Prednost pojedinih fakulteta koji zadovoljavaju kriterijume valjanog obrazovnog sistema je u tome što nam daju izbor „težeg“ i moralnog puta i „lakšeg“ i nemoralnog puta, a na nama je da donesemo odluku. Zato ja to vidim kao stvar slobodnog izbora i morala, koji ostaje na nama. Nije kriv PRIVATAN fakultet što to dozvoljava, krivi su svi ONI, koji biraju liniju manjeg otpora i sebi to dozvoljavaju. U svakom slučaju i „onaj“ na državnom fakultetu, a i „onaj“ na privatnom fakultetu što je pribegavao liniji manjeg otpora, možda neće platiti na Drini, ali će platiti na ćupriji – budućem radnom mestu … Takodje, ne bih rekla da je i na ostalim državnim fakultetima stanje raspoloživih sredstava za nastavu i oprema na zavidnom nivou. Sigurna sam da na ETF-u jeste, ali npr. drugarica sa Fizičkog fakulteta mi već neko vreme kuka kako im je vaga na faksu toliko zastarela da prelazi i po nekoliko decimala kad meri …. Svrha ovog post-a nije da kudim državne fakultete, a ni da podržim kriterijume privatnih fakulteta, nego da otvorim prozor za još neki, malo dublji, pogled na svet. :) Znam koliko se mnogi muče na fakultetima i rade, jer „ne možemo svi da budemo deca bogataša“ što bi rek’o Marčelo, ali takvima će se to sigurno isplatiti. Verujte mi, ima sve više „izuzetaka“ na privatnim fakultetima. :D Menja se slika – na bolje! Ne volim kad čujem predrasude, ni od strane „onih“ sa državnih fakulteta o „onima“ sa privatnih, a ni obrnuto. Ima previše globalizovanja, iako svi težimo statusu zasebnih individua. Hajde onda da počnemo i da se ponašamo u skladu sa tim! :peace: :)

 • Poštovani Sibine, Iako ovaj tekst ima mnogo tačnih navoda, moram da kažem da je krajnje vreme da se stavi tačka na prozivke privatnih fakulteta. Naime, ja sam student i državnog i privatnog fakulteta, znam obe strane. Nisam, doduše na Megatrendu a ni na Singidunumu, ali opet sam na privatnom fakultetu. Shvatite jednu stvar : ETF ima tradiciju i ime i dosta uspešnih studenata. To ne znači da na ETF -u nema studenata kojji se provlače. potplaćuju ispite i nude, kako vi kažete, seksualne usluge. Samo se to manje vidi jer je većina studenata previše zabrinuta za cene hrane i stanarine. Nemojte da mislite da se na privanom fakultetu manje uči ili radi jer, onaj/ona ko želi da ZNA, izvući će maksimum na bilo kom fakultetu ( ja, na primer,po završenom državnom fakultetu, radim i idem na master na privatnom fakultetu, ne iz hira, već zato što mi je program bolji). Te predrasude kako se kupuju diplome i slično, pa kupuju se i na državmim fakultetima u istoj meri, ja to znam jer nema drugog objašnjenja osim tog kad sam videlka da moje kolege i koleginice na državnom fakultetu niti dolaze na pojedine predmete , niti ih ima na vežbama koje su obavezne, a ima ih na listi studenata koji su položili ispit u junu!
  Sibine, mislim da je tvoj osnovni problem osećaj nepravde jer misliš, kao što sam ja do skoro, da bogati sve plate a ti moraš da trpiš i skoro da gladuješ. Nepravedno jeste da neko ko uči i trudi se, kao što to ja radim i ti i mnoge naše drage kolege sa svih fakulteta bez obzira da li su privatni ili ne, nema obezbeđenu osnovnu sumu za pristojan studentski život. I nepravedno jeste kad sam bila 4 godina i nisam imala pare da kupim ni cipele ni jaknu, nosila sam stare stvari i bila izbačena iz stana jer nisam imala da platim jer ne pružam nikakve usluge seksualnog tipa nikome a roditelji su mi bez para, ali nepravedno jeste i da dajemo medijski prostor nekoj Maši koja piše tugaljive ode svom fakultetu koji sigurno ima dosta kvalitetnih studenata koji će sutradan da rade dobro, ali ima i mnogo bogate dece koja tu po ceo dan bleje u kafiću u prizemlju i piju kafe.
  Hajde da ignorišemo te slučajeve koji se buse u grudi junačke kako nemaju para a i maju da iskeširaju godišnju platu na školarinu i da se fokusiramo na to da nema razlike u privatnom i društvenom sektoru obrazovanja, ali ima RAZLIČITIH studenata! Neki će da uče gde god da ih baciš, evo ti Sibine, da ti platimo studije na privatnom fakultetu RAF, da li bi učio ili bi odradio diplomu (šta god to odrađivanjue bilo?). Učio bi, zar ne? I šta onda nas briga za sve Maše ove zemlje, naše je da upijemo sve znanje koje možemo i da to znanje uvek usavršavamo a Maše dođu i odu. Znanje ostaje bez obzira da li si studirao na privanom ili državnom. Od tebe zavisi!

 • Bitno da si ti propratio šta njeni roditelji drže, i gde je ona išla na zimovanje. Još jedan dokaz da se ovde uspeh ne prašta.

   • Fakultet sam upisala davne 1994 , prestizni BGD Univerzitet, medicina . Napustila ga razocarana 1995, revolt buduceg akademskog gradjanina.Zasto? Posle dva meseca guljenja stolice sto bi se reklo u zargonu, dobijem visoku 9 , tako rece moja profesorka, i odem da proslavim.Na slavlju i moja koleginica , slavi i ona 9, i gle cuda.. od iste profesorke, polagala istoga dana i sata kao ja, rece ona.Nista cudno, osim cinjenice da je tog dana na ispitu bilo nas 4. Ja i 3 momka.Ja iz kuce postenih vrednih ljudi, iluzionista , borac za pravdu , vera u sistem i kvalitet. BUDALA!!!Dve godine kasnije tamo negde preko bare upisah zavrsih neki drugi fakultet.. imam neko drugo zvanje.. uspesnu karijeru i danas me ceka upis moje cerke na fakultet. Ona je izrazila zelju da studira u Srbiji, o uzasa i ja sad gledam sve i svasta nesto, drzavne , privatne,prednosti mane. Da li se nesto promenilo.. jok.. Ovde gde zivim , deca se bore da upadnu na privante fakultete, jer su bolji savremeniji, uspesniji, a ako nemaju srece idu na drzavne, pa onda pokusavaju neke mastere postdipolmske na dobiju na privantim. Drugi sistem nije za poredjenje.neko rece ovde , da ova otvorena pisma , poredjenja ovaj vs onaj, imaju za cilja da svako pljuje po onome sto nema. Pa slazem se. Pojam drzavnog fakultetea kod nas , sve vise mi se cini jedrzanje neke tradicije, kicenje starom slavom a sve manje je to pravi kvalitet. Privanti fakulteti , imaju veci potencijal, ali opet cini mi se pogresnu ciljnu grupu. Izvinjavam se casnim studentima obe frakcije, ali palamudite i jedni i drugi. Odlucite da li vi prolazite kroz fakultet ili on kroz vas i postavite sebi neki cilj umesto sto se ganjate po forumima.E sad ja pisem u vremu dansnjem 2018 , bas bih volela da cujem sta se desava 4 godine kasnije sa ETFovcom, Singidunum Masi

 • Nakon ove replike definitivno sam odlucio da upisem FMK! Nakon sto je navedeno da je rec „peder“ prihvatljiva u nasem jeziku i to da kod njih moze da se uci dok se obavlja mala/velika nuzda u wc-u je u najmanju ruku smesno i apsolutno kontraefektivno od zeljenog cilja!

 • kolko god da je masha snobina ni ti nisi bas u pravu – mozda je na etfu strava i meni je svakako zao sto sa 18 nisam upisala neku prirodnu nauku – ali skolovanje nam je to predstavljalo na dosadan nacin. mozda nisam u pravu nego jednostavno nisam za to nadarena – ali valjda ces oprostiti stp nismo svi na etfu. kao neko ko je zavrsio filozofski mogu sa kazem da mi nikad nismo imali sapu i toalet papir da profesori cesto nisu ni dolazili da su mahom nadmeni itd. takodje fakultet koji je drzavan krade kako stigne menja uslove studija kako mu dune itd. ja razumem njenu poentu – jeste platila al makar zna sta je platila. dok pojedini drzavni fakulteti ti uzmu pare a ne daju ti nista. inace ruzno mi je ovo vredjanje ljudi za nepismenost neznanje itd. sa nwkim poentama se slazem. ali ne valja ni drzavni ni privatni. fmk ima dobre predavace. i ne znam szo se pravis lud – ona hoxe da kaze da je znaku po imenu jer im je stalo do studenata