Kompletan vodič za torente – Drugi deo

BitTorrent logo Silver

U prethodnom tekstu sam pisao o opštim podešavanjima za windows koja su potrebna da biste izvukli maksimalnu brzinu pri skidanju torrent fajlova. Ako već niste, preporučujem vam da pročitate ceo tekst i odradite sve od početka do kraja da bi ovaj deo vodiča imao smisla.

Smatram da je potrebno odmah naglasiti da ne postoje univerzalna i najbolja podešavanja za torrent klijente jer isuviše faktora utiče na brzinu. Što, naravno, ne znači da vam ova podešavanja neće pomoći.

Odabir torrent klijenta

U moru torrent klijenata za Windows platformu izdvajaju se četiri najveća: µTorrent (uTorrent), Vuze (Azureus), BitComet i BitTorrent client.  Ja lično koristim uTorrent, što bih i vama preporučio. Razloga za to ima mnogo, ali nabrojaću najbitnije:

 • Mali je (jedan .exe fajl od ~600Kb)
 • Troši malo memorije  (25Mb maksimalno)
 • Ima potpunu podršku za sve bitne BitTorrent standarde (DHT,  Peer Exchange)
 • Uz pomoć plugina ga možete u potpunosti kontrolisati (dodavanje, brisanje, stopiranje skidanja, itd…)
 • U ovom vodiču ću pričati o podešavanjima za uTorrent.

Trenutnu najnoviju verziju (3.1.3.) za Windows možete skinuti odavde.

Stvari koje ne morate da radite da biste optimizovali utorrent, ali bi bilo poželjno se nalaze u ovakvim info blokovima

Prilikom instalacije ništa ne morate da menjate, ali obavezno štiklirajte opciju: Add an exception for µTorrent in Windows firewall. Opciju za pokretanje pri start-upu, štiklirajte po želji. Mada bih vam preporučio da nikad ne gasite uTorrent osim ako za time nema preke potrebe.uTorrent instalacija

Ako želite da sve fajlove vezane za uTorrent čuvate na jednom mestu ladi lakšeg backupa. To možete uraditi tako što ćete iskopirati sve foldere iz uTorrent Appdata foldera tamo gde ste instalirali uTorrent (npr: C:\Program Files\uTorrent).
Do uTorrent appdata foldera se dolazi tako što se u Run meniju (Start Menu->Run ili WinKey+R) kuca %appdata%\uTorrent.

uTorrent folder u %appdata% direktorijumuuTorrent instalacioni direktorijum
Po završetku instalacije, otvoriće se glavni prozor.

uTorrent - Glavni prozorU glavnom prozoru, kliknite na prazno mesto u donjem desnom uglu (kao na slici iznad).

uTorrent Setup Guide

Ovo su faktički najbitnija podešavanja vezana za uTorrent. Brzina uploada i port.
Kod Your upload speed je potrebno da izaberete brzinu uploada koju ima vaš internet paket. Pošto ja koristim Telekom ADSL 4Mbit, izabrao sam 512kbit/s. U slučaju da planirate da skidate po 10 torenata odjednom, možete izabrati jedan nivo više. U slučaju da ne znate koja je vaša brzina uploada, to možete proveriti na sajtu Speedtest.net
Current Port je broj porta koji ste forwardovali. Automatic Port Mapping opcija može ostati uključena. Ako imate uPNP uključen, port će automatski biti forwardovan na ruteru.
Potvrdite promene sa Save & Close.

Što se najosnovnijih podešavanja tiče, to je to. Vreme je da zađemo u sitna crevca.
Otvorite podešavanja. Options->Preferences ili Ctrl+P.

Sekcije General i UI settings nisu tehnički bitne i utiču samo na kozmetički, tj. vizuelni deo.  Možete ih menjati prema ličnom nahođenju.
Prva bitna sekcija je Directories. Sve u ovoj sekciji je opciono, ali vam preporučujem da podesite prema uputstvu ispod.

uTorrent Directory Settings

Location of download files – Ovde su podešavanja za direktorijume koje će uTorrent koristiti. Opcije su:

 • Put new downloads in – Ova opcija kontroliše gde će torenti biti skidani. Izaberite direktorijum po nahođenju. Osim ako nemate zilion torenata u 150 kategorija ne morate da čekirate opciju append the torrent label.
 • Move conpleted downloads to – U slučaju da želite da se torenti skidaju na jedno mesto, a po završetku prebacuju na drugo, štiklirajte opciju i izaberite folder.

Location of download files – Ovde su podešavanja za .torrent fajlove koji se koriste pri skidanju. Opcije su:

 • Store .torrents in – Ovde birate direktorijum za .torrent fajlove koji se trenutno skidaju. Preporučujem da izaberete direktorijum koji se razlikuje od instalacionog (Documents\Torrents recimo). Hiljadu puta mi se desilo da moram da radim hard-reset kompa i da izgubim listu aktivnih torenata, pa moram ponovo da ih jurim po netu.
 • Move .torrents for finished jobs to – Ovde birate direktorijum u koji će biti prebačeni torrent fajlovi po završetku skidanja. Ova opcija je odlična ako slučajno obrišete fajlove koje ste skidali. U tom slučaju ne morate da jurite .torrent fajl po netu.
 • Automatically load torrents from  – Folder iz koga će uTorrent automatski dodavati torrente na download listu. Stvar ličnog izbora.

Prelazimo na sekciju Connection.

uTorrent Connection Settings

Ako ste koristili setup guide, u ovoj sekciji bi sve trebalo da bude podešeno. Štiklirajte sve osim randomize port each start i proverite da li je broj porta ok. U slučaju da koristite proxy, možete ga podesiti ovde.

Dolazimo do najbitnije sekcije a to je Bandwidth

uTorrent Bandwidth setup

Global upload rate limiting – u ovom odeljku ograničavate protok koji je rezervisan za upload. Ovaj odeljak pročtajte pažljivo jer je veoma bitan.

Zašto su ova podešavanja jako bitna?
Slanje podataka preko interneta ide po sledećem principu:
Kompjuter koji vam šalje podatke to radi slanjem internet paketa.
Vaš kompjuter primi paket i kompjuteru od koga prima pošalje odgovor: „Ok primio sam paket, šalji sledeći“.

Za to slanje paketa potreban je određeni protok. Što većom brzinom skidate, to više tih odgovora morate da šaljete, a samim tim potrebna vam je veća brizina odlaznog saobraćaja. Ako ne ograničite upload brzinu vaš kompjuter nema dovoljan protok da šalje te kontrolne pakete i brzina downloada će drastično opasti.

 • Maximum upload rate (kB) – Ovaj broj ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude veći od 80% brzine vašeg odlaznog saobraćaja. Računajte da maksimalna brzina nikad nije ona koju vam daje operater, već je nešto niža. (za 512kBit/s je negde oko 350~450 što je negde oko 40~47kb/s). Broj kB/s možete izračunati tako što smanjite brzinu odlaznog saobraćaja za 20%, pa izračunate 80% od toga.
  Ja sa 512kBit/s držim maksimalnu brzinu prilikom downloada na 20kB a kada ne downloadujem torrente na 25.
 • Alternate upload speed when not downloading – Ovo je brzina uploada kada ne skidate ništa preko uTorrenta, da vam uTorrent ne bi usporavao internet, preporučujem da ova brojka nikad ne prelazi 90% od realne brzine odlaznog saobraćaja.

Global Download rate limiting  – Ukoliko želite da ograničite brzinu skidanja na nivou programa, to možete uraditi ovde. Ne preporučujem nijednu vrednost osim 0 (neograničeno) jer brzinu skidanja možete ograničiti po torrent fajlu.

Global rate limit options – Nema potrebe da se igrate sa ovim opcijama jer su default podešavanja optimalna.

Number of connections – Ako ste koristili setup guide, ovde ništa ne morate da menjate, jer je uTorrent sam postavio optimalne vrednosti u odnosu na vašu upload brzinu. Ako niste koristili setup guide, kliknite ovde

Poslednja sekcija o kojoj ću pričati u ovom delu vodiča je BitTorrent

uTorrent BitTorrent SettingsO ovim podešavanjima ću više pričati u trećem delu vodiča.

Nekoliko reči za kraj

Ostala podešavanja su individualna, i tiču  se ograničavanja protoka (za one koji nemaju flat-rate internet), broja paralelnih downloadova, itd…
Ako ste pratili ovaj vodič od početka do kraja, čestitam, optimizovali ste vaš torrent klijent za najbrži mogući download.

U trećem delu ću pisati o torrent trackerima (TPB, Demonoid i drugi), kako pretraživati internet za torrente (pogotovu za malo egzotičnije stvari, npr. Esmeraldu sa srpskim prevodom :D), o naprednim mogućnostima torrent protokola (DHT, LPD).
Stay tuned :)

Addendum #1: Ako imate bilo kakvih problema ili dodatnih pitanja, ne ustručavajte se da ih postavite u komentarima.
Addendum #2: Izvinjavam se zbog kašnjenja ovog vodiča, imao sam gomilu ličnih obaveza.
Addendum #3: Ako kojim slučajem ne delite mišljenje koje je izneto u ovom vodiču, skrenite mi pažnju i uzdržite se od ad hominem komentara.

Leave a Comment

8 Comments

 • Pitanje: imam PTTov ADSL gde mi je max download oko 150 kB/s, a max upload 13 kB/s (realne vrednosti, ne deklarisane). Primetio sam da ako stavim upload bilo kom torentu na vise od 3 kB/s brzina downloada drasticno krene da opada, tako da imam problema i sa obicnim surfovanjem, te se ogranicavam na najbezobraznije leechevanje. Koliko sam video iz ovog clanka to ne bi smelo da se desava, imas li neku ideju sta bi moglo biti u pitanju?

 • Prvo da pohvalim iscrpno objasnjenje!Imam kratko pitanje.Kako u Mikro torrentu da skidam torrente redno?Znaci skine se prvi pa kad zavrsi predje ne sledeci i tako dalje.Unapred zahvalan na odgovoru.
  Dragan

  •  Dragane,

   Idete na Options->Preferences->Queuing.

   Opciju Maximum number of active torrents(Upload or download) podesite na neku veću od 10 (U slučaju da želite da paralelno seedujete torrente dok skidate).
   Opciju maximum Number of active downloads podesite na 1.

   Onda možete da dodate i 50 torrenata, skidaće se redom. U slučaju da nestane seedera za prvi torrent na listi (brzina downloada je 0.0 kb/s ) posle 3 minuta krenuće sa skidanjem sledećeg torrenta dok ne bude mogao da nastavi onaj prvi.

 • Pozdrav druze citao sam ovaj tvoj post o podesavanju utorrenta pa imm jedno pitanje. Imam kablovski internet a ima i ireless usb sa kojim se mogu kaciti na ostale mreze oko sebe. Pa me zanima kako da podesim da skidam torrent preko wireless konekcije a da svoj internet kablovski koristim za surfanje i slicno. Nesto sam guglao i kaze da se treba dodjeliti IP adresa od wireless kartice u utorrentu i da prilikom skidanja on koristi samo tu konekciju. Nadam se da si shvatio sta sam zelio reci, pa eto ako budes imao vremena da odg..Lijep pozdrav :)

 • […] ali ne toliko. Hejtersko/kritičarski tekstovi su u samom vrhu, dok su oni poučni tekstovi (Kako podesiti torrent, Kako sastaviti konfiguraciju, Nevidljiva slojevitost tehnologije) prošli manje viže nezapaženo […]