Kompletan vodič za torente – Prvi deo

Bit Torrent

Prvi deo kompletnog vodica za podesavanje torrenta

U poslednje vreme, sve više se ljudi dolazi na moj blog tražeći pouzdane torrent trackere i uputstvo za skidanje torrent fajlova sa interneta. Pošto na netu nisam naišao na dobar vodič za torrentovanje na srpskom jeziku, odlučih da napišem jedno sveobuhvatno uputstvo.
Vodič se sastoji iz 3 dela:

  • Podešavanje mreže za torrente i Port Forward
  • Podešavanje uTorrenta
  • Torrent trackeri tj. „Odakle da skinem torrent“

Šta je BitTorrent?

BitTorrent je globalni standard za razmenu fajlova preko interneta. Sa bazom korisnika od preko 160 miliona, BitTorrent je potpuno promenio konvencionalna razmišljanja o distribuciji fajlova. Što je film, mp3 ili softver popularniji, lakše i brže se može downloadovati. Krajnji rezultat je bolje internet iskustvo za sve (osim za firme koje se bore protiv piraterije :D ).

BittTorrent je P2P protokol za razmenu fajlova koji  omogućava skidanje fajlova velikom brzinom tako što dozvoljava ljudima koji skidaju određeni fajl upload  delova tog fajla. Najčešće se koristi za distribuciju veoma velikih fajlova (film HD kvaliteta, ili ISO fajl za video igru), popularnih fajlova (jer je brže, sigurnije i jeftinije), kao i osetljivih fajlova koje ne želite da delite preko file-sharing sajtova.

Kako da skinem fajlove koristeći Torrente?

Skidanje fajlova preko BitTorrenta je malo komplikovanije nego standardan download sa interneta. Za standardan (HTTP) download vam je potreban browser (npr. Mozilla Firefox) i server sa koga ćete skinuti fajl.
Za torrent download vam je potrebno:

  • Podešena internet konekcija
  • Torrent klijent
  • Torrent tracker
  • Torrent fajl

Podešavanje internet konekcije za BitTorrent

Za razliku od http downloadovanja, skidanje preko BitTorrent protokola ide po skroz drugačijem sistemu.

Kod HTTP downloadovanja, pri skidanju sa servera, vi uspostavljate jednu (ili više) konekcija ka serveru i skidate fajl – prosto i jednostavno.
Kod Torrent downlodovanja, vi se konektujete na određene kompjutere (na 1 ili više njih) i od svakog uzimate po jedan deo fajla, dok istovremeno šaljete određene delove drugima.
Ilustrovani dijagram možete videti ispod.

Vizuelni prikaz torrent protokola

Da biste ostvarili maksimalne moguće brizne pri skidanju stvari preko torrenta, neophodno je pravilno podesiti internet konekciju.
To se radi iz 2 koraka.

1. Podešavanje broja polu-otvorenih „linija“

Ovo važi samo za korisnike Windowsa XP – Ako imate Windows Vistu ili 7, možete preskočiti ovaj korak.

U Windowsu XP Microsoft® je nametnuo ograničenje polu-otvorenih „linija“ na 10. Tj broja izlaznih konekcija sa kompjutera.
Pošto se vaš kompjuter povezuje na više „izvora“ prilikom skidanja torrenta (najčešće na preko 50), to ograničenje vam usporava skidanje.

Da bi ste skinuli ograničenje potrebno je da skinete ovaj patch i instalirate ga.

Noviji anti-virus programi nalaze virus u ovom zip fajlu. U pitanju je false-positive, te slobodno možete skinuti i instalirati patch.

Extractujte zip fajl na proizvoljnu lokaciju i pokrenite EvID4226Patch.exe. Otvoriće vam se ovaj prozor:

Posle potvrđivanja, program će patchovati tcpip.sys i krenuti da odbrojava 15 sekundi. Ako vam u tih 15 sekundi iskoči sledeći prozor

Kliknite na cancel, a zatim restartujte kompjuter.

2. Forwardovanje portova

Ukratko, port je broj koji služi kao indetifikator jedne strane u vezi između dva kompjutera. Kompjuteri koriste portove da odrede kom programu treba da proslede određenu „poruku“.  Ako posmatrate IP adrese kao adresu i broj ulice, port je nešto slično broju stana u zgradi.

Kada treba forwardovti portove?

Port forwardujete u sledećim slučajevima:

  • Ako ste na Lelekom ili nekom drugom ADSLu
  • Ako koristite kablovski internet, a modem vam je nakačen na ruter.
  • U bilo kom slučaju kada koristite ruter u kućnoj mreži!

U slučaju da koristite kablovski modem bez rutera, nema potrebe da forwardujete port!

Kako forwardovati port?

Portovi se mogu proslediti na više načina: Korišćenjem uPNP interfejsa na ruteru, definisanjem port forward pravila.
Smatram da podešavanje (uključivanje) uPNP interfejsa na ruteru nije jednostavno jer procedura drastično varira od rutera do rutera, a ponekad ne radi kako treba, objasniću kako se forwarduju portovi standardnom metodom.

Uslov za forwardovanje portova je statička IP adresa u vašoj lokalnoj (kućnoj) mreži.

Da bi ste namestili statičku IP adresu na vašem kompjuteru uradite sledeće:

Idite na Start->Run (ako nemate opciju run u start meniju alternativa je winkey+R)
Kucajte ncpa.cpl
U Network connections folderu nađite mrežnu karticu koju koristite za internet (najčešće Local Area Connection ili Wireless Network Connection ako koristite bežični internet).
Otvorite opcije mrežne kartice (Desni klik->Properties)

Otvoriće vam se prozor kao na slici (levi deo). U njemu nađite Internet Connection Protocol (TCP/IPv4) i kliknite na properties.
Otvoriće vam se prozor kao na slici (levi deo). Stiklirajte Use the following IP adress.
Ako ste na bilo kom ADSLu, polja možete popuniti kao na gornjoj slici. U slučaju da vam internet ne radi posle toga ili da windows prijavljuje IP conflict promenite IP adresu u prvom polju.
Potvrdite promene u oba prozora, i to je to.

Ako koristite laptop koji vam je bežičnom vezom povezan na internet, ne preporučujem da postavljate statičku IP adresu jer postoji velika šansa da će vam internet onda raditi samo kod kuće. Ako koristite isključivo bežični internet, portove bi trebalo da forwardujete preko uPNP-a.

Ostalo je još samo da forwardujete port.

Ruteru uglavnom pristupate preko ovog linka: http://192.168.1.1
Korisnička imena i šifre za telekomove rutere su:
Huawei MT882: admin//admin
Huawei HG520s/HG520c: admin//ztonpk (Akronim u šifri znači Zaštita Telekoma Od Neovlašćenog Pristupa Korisnika :D )
Pirelli: admin//tzlkisonpk (Telekomova Zaštita Lokalnog Kvara I Sigurnost Od Neovlasćenog Pristupa Korisnika :D :D )

Procedura je različita za svaki ruter, ali na ovom linku imate index maltene svih popularnih rutera. Nađite svoj na listi i pratite slikovita uputstva.

Za port bi trebalo da izaberete bilo koji broj između 30000 i 66535 da bi ste izbegli konflikte sa drugim programima koji zahtevaju posebne portove da bi radili

Par reči za kraj

Što se najosnovnijih podešavanja tiče, to je to… U sledećem delu ću pisati vrlo detaljno o svim podešavanjima za uTorrent. Trudio sam se da budem detaljan, a opet da pišem prostim jezikom. Ako ne možete da se snađete ili imate nekih problema, ne ustručavajte se da pitate.

Drugi deo: Kako da podesim uTorrent

Addendum #1: Čestitke ljudima sa Benchmarka za definiciju akronima ztonpk
Addendum #2: Drugi akronim by me.

Leave a Comment

6 Comments