Internet i ja

Adriana Čortan – ’nuff said

Već pola sata se razmišljam da li da pišem o Adriani Čortan ili sajtu od 28.000 evra. Pošto je prva tema daleko zanimljivija i smešnija od ove druge biram nju. I choose you Adriana Čortan!!!

Naravno, ovo ne znači da nemam šta da kažem o sajtu Očistimo Srbiju, baš naprotiv. Samo smatram da je bespredmetno komentarisati nešto što jednostavno ne može da se promeni…

Pre svega

Pre nego što krenem da pricam o New Now i ostalim Čortanizmima, bio bi red da kažem nešto o dotičnoj.

Ko je Adriana Čortan

Nemam šta da kažem. Ne znam ništa o životu Adriane Čortan, niti mogu da nađem na internetu (možda bih i mogao, ali me mrzi i nema poente). Google search rezultati za Adriana Čortan biografija ne daju nijednu korisnu informaciju. Saznao sam da je bila devojka Željka Joksimovića i da želi njemu i Jovani sve najbolje. Rezultati pretrage govore dosta o samoj personi, I think.

Kada sam odgledao New Now video klip, nisam očekivao da će dostići meme razmere i da ce da pokrenuti celu lavinu sličnih prevoda koji su dobili naziv čortanizmi.

Što bi se reklo „A star is born!“.

Neću da pljujem Adrianu Čortan. There is no point in beating a dead horse. Sasvim je dovoljno to što je postala so popular na takav način u Srbiji, a i šire. Zanima me da li će pokušati nekako da se opravda i da li će neko od kolega stati na njenu stranu.

Pitanje je: Kako se opravdati?
U jednoj rečenici je pokazala da elementarno ne poznaje engleski jezik i da joj je dikcija blago rečeno očajna (This coming from someone ko ima CAE sertifikat).
U klipovima sa Trojke se vidi da joj ni srpski ne ide baš najbolje.

Izgovor „svakom može da se desi“ ovde ne važi. Jedna je stvar pogrešno prevesti neku stručnu reč, potpuno druga omašiti nešto kao naziv grada. I to grada sopstvene zemlje.

Ovo nije ništa novo, našim spikerima se svakodnevno desi poneki lapsus. Adriana Čortan je pokazala da je samo malko lošija od njih.

Šta vi mislite posle New Nowa o Adriani Čortan?

Addendum: Namerno sam koristio English words u tekstu.
Addendum #2: Biće i teksta o sajtu od 28.000 evra, samo ne danas.

Addendum #3: Adrijana zna engleski, samo se šalila.

P.S. Lepo se izvadila, moram priznati…

Leave a Comment

3 Comments

  • Ovaj, pojma nemam ko je dama, tek sad videh :).
    Koliko mogu da procenim po mladom svetu, „svi znaju engleski“. Mislim na mlade ljude od 20-25 godina, otprilike, svi su išli u neke školice, svi su svaki dan od malena izloženi engleskom, ali – u biti, kad treba poslati službeni dopis, onda traže vršnjaka koji ima PCE.

    A ko je ovu postavio na TV, silno se ovajdio, biće superzvezda začas :).

  • Ma, šta je boli dupe da se opravdava, postala je viralna :)))).
    Treba da se opravda onaj ko je zaposlio, a ona je samo sitna riba u ovom moru plavom kojih ima na milion. Ja se uvek iznenadim kada vidim pismenog i elokventnog novinara, ovi mi više nisu zanimljivi….

  • Gledao sam sinoć njen intervju sa Slavkom Štimcem (mislim da je to bila ona) i meni je ona super lik, pozitivna, nimalo dosadna, prijatna za razgovor, postavlja zanimljiva pitanja, uz to i extra riba (Željko se baš zajebo)… to što se kod nas ljudi uhvate nekog lapsusa, pa po tome procenjuju neciju stručnost ili štagod, više govori o nama nego o toj osobi…