Internet i ja

Novinarski senzacionalizam i Milan Kragujević

It was a fatal day when the public discovered that the pen is mightier than the paving-stone, and can be made as offensive as the brickbat. They at once sought for the journalist, found him, developed him, and made him their industrious and well-paid servant. It is greatly to be regretted, for both their sakes.”t

Oscar Wilde

Kako vreme sve više odmiče formiram mišljenje da obični novinari, tj. novinari kojima primarna sfera novinarstva nisu informacione tehnologije ne bi trebalo ni da pomišljaju da pišu nešto na tu temu. (Osim ako u pitanju nisu vesti koje se mogu naći u Tehnopolis sekciji Beeeee92 sajta). Pogotovu ako planiraju da pišu o nečijim dostignućima ili nečijem nivou znanja.

Zašto?

Svaki put kada su novine pisale o našim mladim genijalcima, izumiteljima, vunderkindima, velikim magovima u sferi informacionih tehnologija (i tehnologije uopšte) na kraju se ispostavilo da su ti ljudi obični šarlatani, prevaranti, dunsteri i totalni kreteni.
Bez izuzetka

Pre nego krenem da pišem o mladom Kragujeviću, želim da se osvrnem na tri velika promašaja sedme sile. Ta tri promašaja su (in order of appearance):

 • Žarko Radosavljević
 • Marko Tasić
 • Miloš Stanković

Sada im se pridružuje cetvrti član: Milan Kragujević.
Pre besede o „vunderkindu“ videćete kakve su genijalne ideje trojica veličanstvenih imala i šta je od njih realizovano. (Ne nadajte se, sve ideje su samo fantomski proizvodi i PR bullshit).

Žarko Radosavljević

Zarko RadosavljevicŽarko Radosavljević (ŽR) je imao prvi javni nastup u emisiji Biseri koju je vodio Vanja Bulić (Download: deo1, deo2, deo3 – Ako vam fali smeha u životu srdačno preporučujem da odgledate).
Pričao je o svojoj magičnoj tastaturi na kojoj može da se kuca 500 puta brže, svojoj školi gde za 7 dana može da vas nauči svemu od osnovnog korišćenja kompjutera, preko photoshopa do programiranja. Na kraju tastatura nikad nije videla svetlost dana, škola mu i dalje radi, a on valjda ima para. U vreme kada je štampa bila prenatrpana tekstovima o njemu, maltene je svaka domaćica znala i ko je ŽR i da može da je nauči kompjuktorima za nedelju dana.

Za više informacija o ŽR-u:
Crni biseri BK — istina o Žarku Radosavljeviću — NL Pro Group! – ES forum
Žarko Radosavljević – Prevarant sa pedigreom
NL Pro Group – Prevaranti

Marko Tasić

0104Sledeći u nizu je Marko Tasić. Marko je „doktorirao“ na prestižnom fakultetu u Njujorku za samo 7 dana. Napravio je napredne algoritme za kompresiju podataka (hiljade i hiljade CDova na samo jedan CD) i za ubrzavanje kompjutera (Radite na kršini od 133MHz a ona leti kao PentiJum 4). Isto promovisan po novinama, nazivan leskovačkim Bil Gejtsom ad nauseam, itd…

Za više informacija o leskovačkom Bil Gejtsu:

tsc

Sumirane informacije o prevari

Opis Markove magične kompresije – ES forum 
Thread o Marku
– ES forum

 

 

Miloš Stanković

mMiloš Stanković – genije koji će spasiti svet se prvi put u javnosti pojavljuje kao gost u emisiji Kljuc koju vodi @natasamiljkovic . Tamo je pričao o revolucionarnim ekološkim auspusima, filterima koji stopostotno neutrališu štetne materije iz dimnjaka fabrika, o svojim međunarodnim priznanjima, nagradama. Predstavio se i kao diplomirani inženjer (što nije, jer je završio VETS) i kao akademik (član je SAIN-a, a ne SANU-a pa ne može da bude ni akademik). Naravno, ništa od njegovih „revolucionarnih izuma“ nije (niti će) da vidi svetlost dana.

Za više informacija o „akademiku“
Negativna selekcija – Forum Nataše Miljković
Pronalazač Miloš Stanković – ES forum
Glasajte za Miloša – Krstarica forum

Konačno, posle 3 promašaja domaćeg novinarstva, dolazimo i do Milana Kragujevića.

Milan Kragujević

kragujevicPre nego krenem da pišem bilo šta smatram da je potrebno napomenuti sledeće:
1. Ovo nije napad na dete od 11 godina.
2. Ovo nije izliv ljubomore zavisti i ostalih ego tripova.
3. Nemam ništa lično protiv deteta i onoga što radi.

Za razliku od prethodne trojice, Milan Kragujević nije prevarant. On ništa nije rekao ili uradio da bi upao u ligu trojice veličanstvenih. Suviše je mlad da bi iole imao znanja i veština u samopromociji. On je samo predstavio sebe onakvim kakvim misli da jeste.

Pitanje je samo: Da li dete od 11 godina može da bude realno u predstavljanju i ocenjivanju sebe?
Bez zalaženja u psihološke i pedagoške vode, reći ću kratko i jasno: Ne, ne može.

Milan svakako poseduje određeno IT znanje, ali ono nije na tom nivou da bi za njega moglo da se kaže da je vunderkind.  Govorim i iz ličnog i iz iskustva mojih vršnjaka. Znam šta sam znao tada, i šta su znali moji drugari, a znam i šta znaju neka deca njegovo godište (Devojčica od 12 godina koja odlično poznaje Python, dečko od 11 godina koji radi u 3DSu, itd…)

Po onome što sam video na ESu, na njegovom blogu (pre brisanja, originalni blog) i ovako, mogu sa stoprocentnom sigurnošću da kažem neke stvari.
Milan poznaje PHP – osnove, neke malo naprednije stvari, ali bez ikakvog znanja o objektnim mogućnostima tog jezika (koliko god bile male). Pored toga zna malo HTML-a i poznaje Drupal (ako ništa drugo, zna da ga podesi).
Međutim, čak i to malo što zna on ne koristi kako treba, već kupi gotove skripte i delove koda sa neta i predstavlja kao svoje.
Copy-paste programiranje nije programiranje. Programiranje podrazumeva određeno znanje teorije iza svega toga, poznavanje jezika i sposobnost da se ceo program napiše od nule, sa ili bez korišćenja literature, tutoriala, itd.

Uz sve gore napisano mi se nikako ne uklapa novinarski senzacionalizam koji se može videti u tekstu Osnovac pravi aplikacije za Fejsbuk, sajtove, ima blog.

Čitajući tekst stiče se utisak da je ono što Milan radi potpuno neverovatno, fantastično  i nadasve nemoguće za decu od 11 godina.
Na osnovu toga koliko Milan zna, i na osnovu toga šta radi, komotno mogu da kažem da ni po jednom kriterujum nije zaslužio da se pojavi u novinama i na televiziji. Možda zvuči okrutno i hladno tako rečeno, ali je to činjenično stanje.
S obzirom na to da je Milan pokazao visok stepen arogancije, zadrtosti i nevaspitanja pre nego što se tekst o njemu pojavio u novinama pitam se kakve će ovo ramafikacije da ima po samog Milana.
No, to što je izašao u novinama ima i jednu dobru stranu. Više neće morati da gleda u onaj CRT monitor koji uništava vid, a i jači je, pa će mu programi brže raditi.

Jako mi je drago kada vidim dete (a pod dete smatram sve što je rođeno od 1994. pa nadalje) kome kompjuter ne služi za igre i Facebook, već ga koristi da nauči nešto i unapredi sebe. Nije mi drago kada vidim da novinari jedno obično dete koje želi da uči lansiraju u javnost i naprave nešto što ono nije. Dizanje u nebesa može samo da nanese štetu, ne korist. Pogotovu u tim godinama.

Addendum #1:
Milanovi postovi – ES forum
ES thread – ES forum
Jedanaestogodišnji genije – IT istina blog
Milanov ne tako lep odgovor – uzeto sa njegovog starog bloga

Addendum #2 -Nec ad hominem et argumentum ex silentio et argumentum ad verecundiam et argumentum ad consequentiam et non sequtiur.

Addendum #3 – Živo me zanima koji je novinar lansirao Kragujevića…

Crni biseri BK — istina o Žarku Radosavljeviću — NL Pro Group!

Leave a Comment

39 Comments

 • Kakav si ti bolesnik. Decaka sam upoznao i stvarno je divno dete.. Sram te bilo da ovako pises o 11ogodisnjaku. Advokati su se dobrovoljno prijavili da te tuzimo zbog ovoga sto si napisao o Milanu. On je dete od 11 godina.

  • :) Cak je i birao reci ovde kada je pisao o doticnom Milanu. Niko ne spori da je on divno dete i da ima odredjeno IT znanje, vec da ima jos na hiljade dece koja su po intelektualnim sposobnostima i onome sto su postigla zasluzila vise od Milana da se nadju u novinama. Krajnje je vreme da se stane na put novinarskom senzacionalizmu.

   Meni se post svidja.

   Respect.

  • Lepo zamolih da ne bude ad hominem komentara… :(

   No, nisam ja ni u jednom momentu rekao da on nije divan, i da je los, predstavio sam sve sto je realnije moguce (za razliku od novinara).
   Advokati?! Da me tuzite?! Zanima me kako mislite da tuzite jedno fiktivno ime koje je domen registrovalo preko proksija?
   Pa sta ako je dete od 11 godina? Pojavljivanjem u novinama je na neki nacin usao u svet odraslih. Stoga mora polako da krene da se nosi sa svime sto uz to ide!

   • U kakav bre svet odraslih? Sa kim i zbog cega da se nosi dete iz jednog seoceta u Srbiji. Da li ti znas gde i kako on zivi? Koji si ti nerazumni lik. Pa procitaj njegov tekst o helikopteru. Prave decacke ideje i snovi. I sta treba da ga zabijes u zemlju. Umesto da mu pomognete. Da ga uputite. Sto ga niste pozvali na jucerasnje foliranje na koje nikad vise necu da odem. Zato sto je tamo gomila takvih kao si ti. Sram te bilo!

    • taj klinac i nije zasluzio da mu se pomogne. Kad bude naucio da postuje starije a ne da im preti i da bude drzak, onda cemo svi hteti da mu pomogne. Ovako.. ja licno nemam nameru
     I pogotovo sto je slagao u clanku o tome koliko i sta zna da radi.

     • Koliko mrznje. Stvarno zalosno. Pa on ima samo 11 godina. On je klinac. Ocigledno nemate decu.

     • Ovo zlostavljanje je preterano, kako ja nekoga mogu da zlostavljam ako mu ništa ne radim. a autor itistina ima 13 godina

     • Nisam slagao ja, već novinar. Ja sam ispričao potpuno istinitu priču. A što se tile pretnji . ne znam koliko je „stariji“ neko ko ima 13 godina

    • U svet odraslih u koji je sam pozeleo i pokusao da udje.
     Znam gde zivi. Kako zivi i sa kim zivi, za ovaj deo price nije ni bitan.
     Znam za njegove tekstove o helikopteru, o charmed seriji, o elektronici… Upravo zbog toga sto ZNAM da je dete nisam bio nimalo ostar (kako znam da budem).

     Jucerasnje foliranje?

     • Ja se bojim od ovakvih kao sto si ti i Aleksandar! Plasite me!
      Ostar prema detetu od 11godina.
      A ovo je vasa klasika: „Znam gde zivi. Kako zivi i sa kim zivi, za ovaj deo price nije ni bitan.“ Bitno je i to mnogo. Vi ste takvi. Samo ono sto vama odgovara.

      Ovo sto vi radite je otvoreno nasilje (zlostavljanje) nad detetom i poziv na cinjene istog samo zato sto se dete razlikuje od drugih i ima veliki osnov za pokretanje krivicnog postupka.
      Tako kazu advokati a videcemo sta kazu i organizacije za zastitu prava dece.

      Daj Boze da se dozovete pameti i da jednog dana imate puno srece i dece. A onda ce te se setiti ovoga.

     • Bojite se? Zasto? Sta smo Aleksandar i ja to uradili da bi ste se vi nas bojali?
      Ne, nisam bio nimalo ostar. U poredjenju sa prva tri prevaranta koja sam opisao. Sta vise, mislim da sam vrlo lepe stvari rekao u odnosu na njih.
      Ok. Ako je bitno, objasnite mi kako je bitno.

      Moj blog post je otvoreno zlostavljanje nad detetom i poziv nad cinjenjem istog?!?!?! o.O
      Koliko god se trudio da budem korektan, pitacu vas otvoreno:
      Koje droge vi koristite????? Koje god da su u pitanju, smanjite dozu ili dajte nama malo da i nama bude lepo.
      Ja nigde nisam rekao da Kragujevicu neko nesto treba da radi, ili pozvao na bilo kakvu grupnu akciju.

      Pretnje advokatima me ne plase. Jer:
      Domen je registrovan preko proksija, dakle nema veze sa mnom
      Postujem anonimno i ne postoji nacin da se utvrdi moj identitet.

      Cete sastavljeno, i secacu se ovoga u svakom slucaju jer ne zelim da mi dete radi ovakve stvari.

 • Da li su komentatori uopste pominjali clanak? Ne napada se dete koliko novinari koji nemaju pametnija posla nego da lupetaju gluposti.

  Samodreza1, procitajte sta je ETF-ovac u stvari napisao, i shvatite da ste malo omasili temu.

  Usput, sta je doticni novinar iskomentarisao u mejlu, ako nije tajna?

 • Ja samo ne vidim zašta sam ja ovde kriv. NE TVRDIM da sam „genije“, NE TVRDIM da sam „čudo od deteta“, NISAM platio novinaru ni za šta, NE TVRDIM da znam sve, NE TVRDIM da „programiram u programu html“, NISAM „agresivan kao kobra“ ako me neko pre toga ne ispljuje, AKO NEKO SPADA POD „STARIJE“ AKO IMA 1-u godinu više od mene, ONDA VREĐAM STARIJE (autor IT Istina ima 13 godina).

 • Svaka čast! Primera nebuloznih autora i „genijalaca“ ima na pretek. Pa setite se samo onih likova koji su patentirali i demonstrirali pinjac za sve molbilne na solarnu energiju. Neverovatno. I Brisel skida kapu. Ma dajte ljudi zavrnite rukave (i uši) i radite, radite, radite…

 • Da se u necemu i slozim sa tobom :)
  Znam jednog klinca, ima 12 godina. Zna PHP (ne bas sve, al zna da krene od nule – cak je u jednom trenutku i pravio svoj wap forum sa php-om), CSS, (x)HTML, Python, a sad uci i Javu…
  Savetovao sam mu da krene sa Androidom a ne Javom, al jbg :)
  Sve u svemu. Postoje pametnija deca koja su stvarno zasluzila da se pojave u medijima, al jbg, najgrlatji se uvek probiju…

  • Ajde ovako – Da li ti imaš neke dokaze o mom znanju? Ako taj klinac stvarno hoće da ide na televiziju, sigurno bi već otišao. Ja sam otišao da bih uvećao šanse da me neko zaposli. Ne moraš da mi veruješ. Zašto ne dođeš kod mene kući (podatke imaš kao whois mog bloga) da ti na papiru ili tvom laptopu napišem aplikaciju kakvu želiš???

   • http://milankragujevic.com/demo/captcha/index.php?msg=true
    toliko o php znanju…. (ne valja ti ovaj captcha)

    Inace, lepo je to što se trudiš, i pokazujesš koliko „znaš“ (i u poz i u neg smislu), ali po mom (možda i nevažnom) mišljenju (a i misljenju drugih „wap i web mastera“) se mnogo bahato ponašaš.
    Imaš taj neki stav koji ne dolikuje detetu, pogotovo ne takvom kao ti….
    Ne mogu da ti objasnim to lepo, shvatićeš sam kad budeš malo stariji šta si sve „zajebo“ u životu…

    • ovako… ja se bahato ponašam. to je istina. ali vi ne vidite istinu.. ok.. napravio sam negde grešku,. ali ne znači da sam sve slagao. ne tvrdim da sam genije, već da sam NAUČIO PHP. Ne lažem da ga znam. Inače, u 6-om razredu osnovne mi već učimo programiranje u c i vb… toliko o „dete od 11 god NE MOŽE da zna da programira“… Može. Samo je potrebno da nauči nekoliko stranica iz knjige/sa interneta i da ih primenjuje u različitim situacijama

     • to sto radis nije programiranje… -.-
      to je igrarija..
      ali tako nastavi i nemoj da pljujes po drugima, i bices dobar „majstor“.
      ja sam u tvojim godinama isto ucio html, css, a php sam krenuo pre tri godine, jer nisam ranije imao a kamoli smeo da pitam roditelje za net na kompu…

      danasnja deca dobijaju internet ko dobar dan.
      svojoj deci necu davati internet dok ne podju u srednju skolu, jer znam koliko mog vremena trosi, a koliko ce narednim generacijama sve vise i vise, u sve manjim i manjim uzrastima…

 • Fasciniran sam koliko Milan Kragujević provodi vremena da pronađe svaki tekst na Internetu u kojem se spominje njegovo ime, i po default-u u komentarima piše: „Nisam im ja platio, nisam ja kriv, bla bla…“. Mali, ovde niko nije ni rekao da si ti lobirao da dospeš u medije i da si ti kriv za ovo što se dešava.

  Tema članka je novinarski senzacionalizam – odnosno moć medija, na primeru Milana Kragujevića. Dakle, ovde se prozivaju nestručni novinari, a ne ovo dete. Autor je bio blag i vidi se da su reči pažljivo birane – baš onako kako i dolikuje. Vi što pretite tužbama za ovakav tekst zaista ste smešni, sugerišem autoru da na osnovu ovog teksta oni mogu samo pokrenuti diskusiju na klupi ispred lokalne zadruge a tužbu mogu samo da sanjaju.

  Inače, sviđa mi se tekst jer je objektivan, realan i potkovan činjenicama. Ako se neko uvredio zbog istine, treba da se pogleda u ogledalo a ne da zamenjuje teze.

  • „Fasciniran sam koliko Milan Kragujević provodi vremena da pronađe svaki tekst na Internetu u kojem se spominje njegovo ime, i po default-u u komentarima piše“ – Ja zapravo ne tražim tekstove, nabijaju ih mi na nos…

 • Ja bih ovde dodao „doajena“ laznih genija Miroslava Micica – Mimija koji je jos krajem 80-tih zapoceo taj trend.

 • Ja ne mogu da verujem kakve sam komentare procitao upravo.. Dacu primer cega se zgrozavam:
  Da je meni neko rekao „Marko, zavrsio si ETF na prevaru“, ne bi se uopste potrudio da dokaZem suprotno.. Jer ja znam da sam ga zavrsio kako bog kaze, a da nisam to sam „istripovao“, pokazuje mi posao koji radim i novac koji zaradjem.. Primer sam uzeo jer mi je prvi pao na pamet..

  Ovaj clanak nije zlostavljanje, kako je neko napisao.. Ovaj clanak je samo vidjenje jednog buduceg inzenjera o laznom promovisanju pogresnih ljudi u zemlji…