IT priče

BTJunkie ugašen – Pa šta?

RIP BTJunkie

BTJunkie, jedan od najvećih BitTorrent sajtova na internetu je juče ugašen od strane administratora sajta. Kombinacija tužbi dignutih protiv drugih file-sharing sajtova i drugi projekti na kome su radili administratori sajta je dovela do drastične odluke čija je posledica gubitak jednog od najvećih igrača na BitTorrent sceni.

Osnovan u junu 2005. BTJunkie je bio među najposećenijim BitTorrent sajtovima više od 5 godina. Sajt nikada nije bio umešan u bilo kakve tužbe, te su administratori odlučili da je najbolje da ugase sajt da bi tako i ostalo. Sledeća poruka je ostavljena na glavnoj strani sajta:

Ovo je kraj puta prijatelji. Odluka nije doneta lako, ali smo odlučili da doborovljno ugasimo sajt. Borili smo se godinama za veše pravo da komunicirate, ali je vreme da krenemo dalje. Ovo je bilo jedno životno iskustvo i želimo vam sve najbolje.

U Razgovoru sa TorrentFreakom, osnivač BTJunkie-a je rekao da tužbe protiv drugih file-sharing sajtova, kao što su MegaUpload i The Pirate Bay, puno uticale na doošenje odluke. Sve nevolje kroz koje su njihove „kolege“ prolazile su bile uzrok brigama i stresu, koji nisu mogli više da podnesu. Uprkos gašenju, vlasnik BTjunkie-a i dalje misli da postoji budućnost za druge BitTorrent sajtove.

„Zaista se nadam… Rat nije ni blizu gotov“ – Izjava za TF

Iako BTJunkie nikada nije bio meta anti-piratskih agencija, sajt je prijavljen američkoj komisiji za trgovinu (US Trade Representative). RIAA i MPAA (agencije slične SOKOJ-u) su stavile sajt na listu „rogue“ sajtova, koji pomažu distribuciju piratskih materijala. BTJunkie je zbog toga završio na listi cenzurisanih pretraga na Google-u (zajedno sa sajtovima kao što su The Pirate Bay, RapidShare i drugi).

 Juče sam video mnogo (previše za moj ukus) postova na FBu  i Twitteru koji pričaju o ovome i većina je bila u stilu: OMG BTJunkie ugašen, sta ćemo sad???
Odakle da skidam torrente???
BitTorrent umire, ovo je kraj!!!

BTJunkie – Way of the Hydra

Pre svega, BitTorrent ne može da umre. Gašenja Torrent trackera nisu ništa novo.
Demonoid je gašen sijaset puta, da bi na kraju bio ugašen za stalno. Samo tri meseca kasnije, vratio se u istoj formi, sa kompletnim sadržajem i sada je Jači nego ikad (™ by Mile Kitić).
The Pirate Bay je bio gašen mnogo puta, da bi im na kraju oduzeli servere i opremu. Posle nedelju dana se vratio. Administratori su optuženi i osuđeni za pirateriju pa je sajt promenio vlasnike, ali je i dalje aktivan.
SuprNova isto gašena mnogo puta, na kraju je ugašena.

Iako se svi ugašeni sajtovi nisu vratili online, njihovo gašenje je uzrokovalo otvaranje novih BT sajtova koji funkcionišu i dan danas.

Brokep, bivši vlasnik trackera The Pirate Bay je svojevremeno izjavio:

Pokrenite sopstvene torrent sajtove, pomozite internetu da postane Hidra. Ako postoje stotine sajtova za file sharing ne postoji šansa da svi budu ugašeni odjednom. Čak i da ugase neke, biće puno alternativa, pa ništa neće biti izgubljeno. Bitno je samo da ih pokrenemo odmah, da bi mogli da se razviju na vreme.

To je poenta cele priče. BitTorrent je Hidra koja neće pasti tako lako, za svaki sajt koji padne pojave se minimum dva saja koja služe istoj svrsi – za file sharing.
Moja poruka Vama je: Nađite alternativu BTJunkie-u, ili napravite svoju. BitTorrent i tracker sajtovi će biti tu još dugo, u ovoj ili u onoj formi…

Addendum #1: Prvi deo teksta preuzet sa sajta TorrentFreak
Addendum #2: Denk selbst!!!
Addendum #3: Detaljnije o borbi antipiratskih agencija i torrent sajtova u nekom od sledećih tekstova
Addendum #4: Odlične alternative:

Leave a Comment

3 Comments