Iz mog ugla

Retrospektiva

Big Boss

Da mi je neko rekao da ću pisati lično retrospektivni tekst, rekao bih mu da je idiot. Ipak, ETFovac ima novi dizajn, pa je prava prilika za ovakav tekst. Prethodna godina je bila jako haotična, brza, puna zaokreta i velikih promena na svakom mom životnom planu. Takođe, bilo je par dešavanja na mom sajtu (blogu) u proteklih godinu dana na koja bih se osvrnuo.
Naravno, retrospektiva ne ide bez nekih priča o budućnosti, pa će biti i toga. Imam baš lepe planove vezane za moju internet kuću, pa bih i to podelio sa vama.


Ab hinc, moram da napomenem da sam promenio uslove korišćenja samog sajta. Možete ih videti ovde, i preporučujem vam da izdvojite 2 minuta da ih pročitate. Uslovi za komentarisanje su drakonski zbog velikog broja idiotskih komentara vezanih za tekst o FMK, kao i na tekstu vezanim za Tesla Talase.

Smatram da bi znanje trebalo da bude besplatno. Zato želim da sprečim da bilo ko profitira na edukativnim tekstovima koje sam napisao. Blog postovi su druga priča, ako neko može da profitira na mojim pisanijama, bilo bi mi drago.

Jugoslav Stojanov,osoba od koje sam naučio sve vezano za OOP, je rekao sledeće na temu patentiranja kodova

Kod bi trebalo da može da se patentira, ali samo vrlo specifičan konkretan kod. Akcije vezane za taj kod ne bi smele. Idiotizam koji Apple pokušava da progura vezan za patentiranje Swipe to unlock je smešan. Oni patentiraju akciju, a ne kod koji sve to gura.

Neke stvari se u WordPressu rade samo na jedan način, neke mogu na hiljadu i jedan. Moj pokušaj ograničavanja korišćenja kodova koje objavim ovde bi bio glup, bezuspešan, i nadasve jadan.

Sekcija o komentarima je samoeksplanatorna, pa se neću zadržavati na njoj.

Još jednom bih vas zamolio da pročitate uslove korišćenja

Retrospektiva

Vrlo mi je zanimljivo kad pogledam svoj sajt od momenta nastajanja pa do danas. Još mi je zanimljivije što ne mogu da nađem prvu temu koju sam koristio na sajtu da pokažem sve tri faze ovog sajta.
etfovac-old-vs-new

Čemu redizajn? Ne mogu da kažem da mi prethodni nije odgovarao, ili da je bio loš. Prethodni dizajn je bio baš ono što sam želeo u tom trenutku i ono što mi je bilo potrebno. Međutim, on to više nije. Bio je odličan za blog, ali samo za blog. Moj pokušaj da napravim od njega ličnu prezentaciju nije bio uspešan i svaka modifikacija je tražila još tri, a te tri još tri, i tako ad infinitum… Ni za ovaj sajt ne mogu da kažem da je ono što ja hoću, da je 100% ja. Ali smatram da je mnogo versatilniji nego prethodni i da za sada može zadovoljiti moje potrebe.

Odmah moram da napomenem da ovo nije unikatni dizajn. Prethodni dizajn i HTML/CSS kodiranje je radio Marko Živanović (sa kojim zajedno vodim Coderesidence), a ovaj nije. Ovo je HTML template koji sam ja WordPressovao, a na kom je Marko dodatno izmenio CSS da meni odgovara.

Zli jezici bi mogli da kažu:

„Čekaj ETF-ovče, kakav si ti to WordPress-ovac i u kakvom to Web-Dev/Web-Design studiju radiš, kad ni svoj sajt ne možeš da iskodiraš od nule?“.

Najiskrenije, nemam(o) vremena. Pored svih obaveza za fakultet (kolokvijumi, ispiti), pored svog posla (Coderesidence, NeskWebArt, SectionMG, freelancing), jednostavno ne stižem(o). Pričam u množini jer dizajn koji ja hoću ne može da se odradi za par dana, a sigurno ne može da se iskodira!

Bez obzira na dizajn (koji je jelte, kupljen), WordPress kod je 100% moj, i sa ponosom mogu da kažem da je 95% moj (koristim neke stvari iz open-source boilerplatea), a i jQ skripte su maltene napisane ispočetka pošto su one koje su došle uz template bile jezive.

Sviđa mi se što sam uspeo da realizujem kategorizaciju kako treba:

  • blog/godina/mesec/naziv-teksta za blog
  • /kategorija-teksta/naziv-teksta za tutorijale i WordPress

Tutorijali imaju svoje oblasti, WordPress tekstovi će imati sekcije, a obe kategorije tekstova imaju „tehnologije“ koje služe umesto tagova.

Na taj način sam podelio sajt na dva dela. Blog kao lični deo – tutorijali i WordPress kao profesionalni/edukativni.

Što se ETFovac Bloga tiče, 2012 je bila „dobra“. Pet najčitanijih tekstova u 2012. su:

  1. Otvoreno pismo Maši Milutinović – poznatiji kao onaj tekst o FMK (23.000 + čitanja)
  2. VIP Mobile – neka petnaesta priča (prenešen tekst) (20.000+ čitanja)
  3. Minut ćutanja za nedavno preminuli pravopis srpskog jezika (8.000+ čitanja)
  4. Soko Štark bananizacija (6.500+ čitanja)
  5. Zašto mislim da je fenomen Pokojna Mileva debilan (4.500+ čitanja)

Slagao bih kad bih rekao da me ova statistika nije razočarala. Očekivao sam da će tekst o FMK da bude čitan, ali ne toliko. Hejtersko/kritičarski tekstovi su u samom vrhu, dok su oni poučni tekstovi (Kako podesiti torrent, Kako sastaviti konfiguraciju, Nevidljiva slojevitost tehnologije) prošli manje viže nezapaženo u poređenju sa prvih 5. Tekst o Torrentima je imao oko 2.000 čitanja u 2012. godini.

Kad gledam sa ove distance, kapiram da sam samo ja odgovoran za to. Nisam mogao da iskuliram Mašu Milutinović i njen idiotski tekst, ali sam mogao da je ne izvređam toliko na kraju.
Mogao sam da ne prenesem tekst o VIP-u, ali sam želeo to da uradim jer su i meni isključili telefon dok sam bio van Države.
Tekst o pravopisu je nešto najkvalitetnije što sam ikad napisao i drago mi je što je tu gde jeste. I drugi su to primetili, pa ima 1.000 lajkova.

Nisam napisao neke tekstove koje sam hteo (Zašto programeri rade noću, makar sedam tekstova o kupovini kompjutera).Neke tekstove nije imalo smisla objaviti – Ovde konkretno mislim na treći deo vodiča za torrente.
Baš na taj dan kad sam objavio tekst pao je Demonoid. Iako je tekst koncipiran kao sveobuhvatni vodič za torrent pretragu, jedan veliki deo se oslanjao na demonoid pa sam odlučio da ga povučem sa bloga.

Lex non scripta kojim se vodim kaže da nema neke isuviše lične priče na blogu. Moj privatni život je, jelte, moj privatni život i treba da ostane takav. Nikad neću skapirati taj tip privlačenja pažnje pričom o ličnim stvarima javno. Tek nikad neću skapirati javno kukanje; bilo da je u vezi sa raskidom, bilo da je u vezi sa novačnim, zdravstvenim, ili bilo kojim drugim problemima. Viđenja sam da sva životna šibanja čovek treba da podnese stoički.

Ipak, ne vidim ništa strašno u tome da napišem koji pasus o događajima na ličnom i profesionalnom planu iz 2012. godine. Retrospektivni pogledi valjda i tome služe. Pogledaš gde si bio, šta si radio; a onda pogledaš gde si sada i koliko si napredovao.

2012. je bila odlična što se profesionalnog dela tiče. Ne pamtim kada sam više napredovao u tom smislu. Tokom cele godine sam učio samostalno (nevezano za faks), više nego ikad do sada i jako sam ponosan na sebe. Imam poprilično solidnu viziju čime ću se baviti u nekom doglednom periodu (Web Development/WordPress Development), i jako mi je drago zbog toga. Do 2011. nisam imao dve blage veze kojim tipom programiranja bih se bavio. U odnosu na sve prethodne godine, smatram da sam mnogo napredovao kao developer. Moj napredak ne bi bio moguć bez par izuzetnih programera kao što su Nemanja Krivokapić, Igor Hrček i Jugoslav Stojanov. Njihovi saveti, uputstva i (ponekad vrlo oštre) kritike su mi mnogo, mnogo pomogle.

Što se tiče onog ličnog dela, reću samo da sam postao mnogo odgovorniji (opet ni blizu koliko bih želeo da budem/trebalo da budem) i da sam skapirao neke stvari. Suština se svodi da sam naučio za šta treba da se borim, a sa čime treba da se pomirim i da pustim da ide kako ide.

Summa Summarum

2012. je bila OK godina, ništa manje, ništa više. Upoznao sam brdo novih ljudi (uglavnom zahvaljujući Twitteru). Naučio sam mnogo, uradio sam mnogo, i napredovao sam više nego ikad do sada.

U 2013. planiram mnogo više da se posvetim ovom sajtu, a počinjem i da pišem na Mint Blogu .T-T-T-hat’s all folks

Addendum #1: Vodim i blog na kome kačim sve zanimljivo sa neta koji se zove Kratki Rezovi
Addendum #2: Ako vas zanima kako izgleda svakodnevni život u parizu bacite pogleda na Pariske Priče

Leave a Comment

2 Comments

  • Kad sam pročitala tekst, prvo mi je palo na pamet da ti fali jedno vel’ko plavo-sivo M na kraju kojim bi počeo ovu sumu sumarum. I eto još jedne poruke :)