Studiranje

Mi, studenti ETFa, smo stoka, i treba nas jebati

Voleo bih da mogu da napišem nešto vickasto i lepo kao uvod, ali sam se suviše iznervirao pa ću odmah da pređem na stvar.

Mi, studenti ETFa, smo stoka i treba nas biti i jebati, jer očigledno za neki normalan odnos nismo.

Posle skorašnjih dešavanja koji se tiču ispitnog roka, vanrednog stanja i odlaganja ispita ništa drugo ne mogu da mislim.

Priča počinje 3.2.2012. godine u kasnim popodnevnim satima. Tada je ispit matematike odložen jer je ustanovljeno da je na fakultetu prehladno i da uslovi nisu odgovarajući. Studenti su vraćeni kućama, a oni koji su već bili u putu su morali da se vraćaju.
Te iste večeri crkava i grejanje na fakultetu koje je došlo sledeći dan. Tu dolazimo do prve cake. ETF je jedna zgradurina koja se vrlo teško greje (leti su temperature oko 18~23 stepena) ali se vrlo lako hladi. Grejanje nije radilo minimum 6~8h.
To ni na koji način (još uvek) nije uticalo na odlaganje ispita, pa je nastavljeno sa ispitnim rokom kao da se ništa događa. bez obzira što se u državi veća o vanrednom stanju, što drugi fakulteti pomeraju cele rokove bez pitanja, i bez ikakvog obzira na zdravlje i dobrobit studenata.

Ispod možete videti kako su se proveli studenti koji su polagali ispite posle nestanka grejanja.

Smrzavanje broj 1

Smrzavanje broj 2

Smrzavanje broj 3

Smrzavanje broj 4Koleginice nisu želele da im se javno vidi ime, slike su blurovane zbog toga. Poruke su autentične.

6. februara, u popodnevnim satima, ETF kači sledeće obaveštenje:

Због лоших временских услова, колапса у саобраћају и хладноће Декан је донео одлуку о измени режима полагања испита у фебруарском испитном року:

 1. Почев од уторка 07.02. 2012. укидају се термини испита који почињу од 8:00 и 18:30, осим за испите из Програмирања 1 (среда, 08.02.) и ОЕТ1 (субота, 11.02.)
 2. Испити предвиђени за 8:00 одржаће се са почетком од 12:00, и то испити предвиђени за уторак 07.02. одржаће се у понедељак 13.02, испити предвиђени за среду 08.02. одржаће се у уторак 14.02, док ће се испити предвиђени за четвртак, петак, суботу и недељу одржати истог дана у наредној недељи.
 3. Испити предвиђени за 18:30 одржаће се са почетком од 16:00, и то испити предвиђени за уторак 07.02. одржаће се у понедељак 13.02, испити предвиђени за среду 08.02. одржаће се у уторак 14.02, док ће се испити предвиђени за четвртак, петак, суботу и недељу одржати истог дана у наредној недељи.
 4. Одложени испит из Математике 1 одржаће се у понедељак 13.02. са почетком у 16 часова.
 5. Нови распоред испита појавиће се ускоро на наставничким и студентским сервисима.

Извињавамо се студентима због недовољно регуларних услова за полагање испита, али због лошег грејања, лоших просторних могућности и прогнозе времена за наредних 15 дана, није било могуће наћи боље решење.

To što su studenti pre toga polagali ispite u ledenim učionicama i amfiteatrima nije bitno. Takođe, uprava smatra da je hladno ujutru i uveče. ETF se uz pomoć magije zagreje na pristojnu temperaturu od 15c.
Nema boljeg rešenja??? Meni pada minimum 3~6 na pamet. Gde bi prvo bilo: odložiti ispitni rok za neki period kada će temperature biti normalne. Ali nije bitno… Idemo dalje.

Posle ovog obaveštenja, studentska unija kači sledeće na svoj sajt:

После усмених апела и предлога који су послати факултету, ради изналажења најбољег решења проблема одлагања испита у фебруарском испитном року, сматрамо да понуђено решење, поред тога што је закаснело, није задовољавајуће, те смо послали следећи апел.

U međuvremenu se i dopisuje sa prodekanom za nastavu:

Поштовани,
Студентска унија жели да упути апел факултету да потпуно одложи испите у фебруарском испитном року. Детаљано образложење је у прилогу.

С поштовањем,
Студентска унија Електротехничког факултета

———————————————————-

Поштовани,
једно решење је да се укине јулски испитни рок и да се све помери за те
три недеље. Размислите и о томе.

Поѕдрав

———————————————————-

Поштовани,

Размотрили смо Ваш предлог и сматрамо да осим што је практично
неизводљиво,
јер није у складу са Законом о високом образовању, такво решење је
апсолутно противно интересима студената.

Сматрамо да су тренутно при полагању испита највећи проблем хладни
амфитеатри и да ова донета одлука уопште не решава тај основни проблем. По
нашем мишљењу једино прихватљиво решење би било оно у коме би се испити
држали у нормалним и једнаким условима за све студете, или се не би држали
уопште док се исти и не обезбеде.

Ово није нови проблем и могао се раније предвидети и правовремено решити.
Такође, у насталој кризној ситуацији морало се брзе реаговати и тако
спречити да нам избор решења остане прилично узан и да се доносе одлуке на
штету здравља студената.

С поштовањем
Студентска унија Електротехничког факултета

———————————————————-

Поштоване колеге,
И даље не износите целовит предлог,
1. До када се одлаже рок?
2. Када се рок изводи?
3. Шта је са испитима који су одржани?
4. Како и када се бирају предмети?
5. Када почиње настава?
6. Када се изводе колоквијуми?
7. Како то изгледа на СИ који имају другачији календар?
8. Када се настава завршава?
9. Шта је са студентима којима је битно да сада положе
испите да би што пре дипломирали или завршили мастер,
пошто иду у иностранство, или им треба због посла,
или иду на размену или праксу или …
10. …

Као што знате ја сам у канцеларији 102 сваки радни дан од
14 до 15 и слободно можете да дођете са целовитим предлогом.
Ако не, ја ћу сутра Декану предложити да одложимо
фебруарски испитни рок и послушамо предлог
Министра, који је вероватно законит, и све испите
у јулском испитном року изведемо у једном дану.

Поздрав

———————————————————-

Поштовани,
Од петка увече смо чекали званичну реакцију Факултета мислећи да ће се донети неко решење. Комплетан предлог је био спреман у суботу увече, али смо после декановог интересовања за стање “на терену” сачекали са слањем, надајући се прихватљивом решењу које би обезбедило услове за регуларно полагање испита. По доношењу одлуке о парцијалном померању одлучили смо да реагујемо јер се и даље не решава основни проблем хладних сала за полагање, и као што се и у самом саопштењу Факултета наводи не постоје “довољно регуларни услови за полагање испита”.

И даље не износите целовит предлог,

Испод су одговори на ваша питања која представљају комплетан предлог. Једини проблем који ми видимо са овим решењима јесте што нису раније донета.

1. До када се одлаже рок?

Испите треба одложити док се не испуне регуларни услови за полагање истих. То понајвише подразумева део који је до факултета, а то је загревање сала за полагање. Према прогнози РХЗ Србије, максималне дневне температуре ће се кретати у опсегу од -11°C до -5°C до краја следеће недеље.

Дакле, уколико је прошле и ове недеље било хладно, биће и следеће. (Осим ако се не предузме неки драстични грађевински подухват на згради.) Мало боље стање се очекује тек након 20. када ће се температуре кретати око нуле. Нема поетнте одлагати испите за следећу недељу ако ће стање бити исто.

2. Када се рок изводи?

Рок се може одржати уместо прве наставне недеље (скратимо семестар за једну наставну недељу, и у време када је планирана прва недеља наставе убацимо испитни рок). Овакво решењe нам решава скоро све постојеће проблеме (хладни амфитеатри – температуре ће бити око 0, што је за 10°C више; избор предмета – избор креће након рока; распоред испита – распоред остаје исти, само се транслира за две недеље; додатне измене у календару – не постоје, сви колоквијуми и остали испитни рокови остају као што су и планирани; унапред испланиране обавезе – ова недеља је већ била предвиђана као радна, па не уноси додатне проблеме).

Пошто је овакво решење било прихватљиво када су семестри скраћени због одржавања Универзијаде, онда сматрамо да је сада више него оправдано. Такође, прошле године је било 14 радних недеља у летњем семестру а ове године их је предвиђено 15.

3. Шта је са испитима који су одржани?

Чињеница је да су се за викенд испити одржали у нерегуларним условима и мислимо да је то требало да буде решено још у петак одлуком о одлагању испита до даљњег. Али пошто никакво решење није донето пре понедељка ти испити су се одржали тако како јесу, и са њима више ништа не можемо да урадимо.

Са друге стране требло би да искористимо време које нам предстоји да се невезано за фебруарски рок обезбеди да се овакве ситуације не понове.

4. Како и када се бирају предмети?

Не би било никаквих измена у начину избора предмета. Избор предмета би почео када и скраћени семестар (27. фебруара), након краја помереног рока.

5. Када почиње настава?

27. фебруара

6. Када се изводе колоквијуми?

Исто као што је и планирано.

7. Како то изгледа на СИ који имају другачији календар?

Потпуно исто.

8. Када се настава завршава?

Исто као што је и планирано.

9. Шта је са студентима којима је битно да сада положе
испите да би што пре дипломирали или завршили мастер,
пошто иду у иностранство, или им треба због посла,
или иду на размену или праксу или …

Треба видети број таквих студената. Сматрамо да 1 или 2 недеље не би много утицале на датум њиховог дипломирања или доношења дипломе послодавцу.

Као што знате ја сам у канцеларији 102 сваки радни дан од
14 до 15 и слободно можете да дођете са целовитим предлогом.
Ако не, ја ћу сутра Декану предложити да одложимо
фебруарски испитни рок и послушамо предлог
Министра, који је вероватно законит, и све испите
у јулском испитном року изведемо у једном дану.

Можете ли да нам мало детаљније објасните зашто мислите да би одржавање јулског испитног рока у једном дану решило проблем нерегуларних услова за полагање испита у фебруарском испитном року? Као што смо раније напоменули, не видимо начин на који би се тиме решио било који од тренутних проблема. Такође, не знамо како бисте у том случају решили следећа питања која би се појавила као проблеми:
1. Како избећи преклапање термина испита из исте године студија?
2. Како обезбедити да студенти могу да равноправно полажу све испите које су пријавили?
3. Како обезбедити дежурне за све испите?
4. Како обезбедити довољно сала за полагање свих испита у једном дану?
5. Како обезбедити да професори који држе више од једног испита могу да обиђу све студенте који полажу те испите?
6. Када организовати одбране домаћих задатака који су услов за излазак на испит?
7. Када организовати усмене испите?
8. Како ће професори који имају више од једног испита стићи да прегледају све испите у року од 7 дана?

Ипак, сматрамо да је од свега најбитнија чињеница да такво решење апсолутно противно интересима студената и да га због тога не треба ни разматрати.

Жао нам је што решење које смо предложили није донето раније, и признајемо да је наш предлог могао бити послат раније. Убудуће ћемо предлоге слати чим се проблеми појаве. Пошто нам време све више истиче сада нам очигледно остаје само да видимо како да се овакви проблеми (што проблеми са грејањем, а што закаснела реакција) више не понове.

Zaključak izvucite sami… Ja ne mogu, suviše sam iznerviran, i muka mi je od svega…

Posle svega toga, ETF kaže sledeće:

По наредби Министра просвете отказују се сви испити, који се држе од 13.02.2012. до 19.02.2012. године. Нови распоред полагања испита и календар наставе биће накнадно објављен.

Kad sam to pročitao, popizdeo sam… ZA STUDENTE NE MOŽE, A ZA MINISTRA MOŽE. MA I GAĆE ĆEMO SKINUTI AKO TREBA.

Epilog

Oni koji imaju ispite sutra i prekosutra, će takođe nagrabusiti jer grejanja kao da nema. Ja sam polagao ispit 9. u 11:30 i ugradili su dva kalorifera u amfiteatar, ali džaba. Ispit sam radio u kaputu i posle njega mi se šake i stopala nisu najlepše osećala. Daleko od toga…

Studenti koji su polagali ispite u ledenim salama su oštećeni u odnosu na one kojima je ispit odložen. Studenti kojima je ispit odložen imaju i dodatno vreme da te ispite spreme. Da li upravu fakulteta zabole patka za to? Naravno da ne, jer MI SMO STOKA KOJU TREBA JEBATI. Na kraju se ništa neće promeniti. Ispiti koji su održani u nehumanim uslovima neće biti ponovljeni, gomila studenata će i dalje bude bolesna ili da se oporavlja od bolesti, a upravu će boleti kurac.

Addendum #1: Izvinjavam se zbog psovki i ostrašćenosti.
Addendum #2: Kolegama koji sutra polažu SI1OE i OET želim puno sreće i toplote na ispitu.
Addendum#3: SU se dopisivala sa prodekanom za nastavu, ne studentom prodekanom kako je bilo napisano. Greška u brzini

Leave a Comment

16 Comments

 • Nazalost, vise me nista ne iznenadjuje od ove zemlje, od ove vlasti, od ljudi koji rukovode nekim ovako vaznim ustanovama. Za njih ni gov*ivu motku ne bih koristio, treba nesto mnogo, mnogo gore. Zao mi je sto morate da trpite ovako nesto. Bilo je i protesta i strajkova i ne vredi, ne vredi. Zelim vam da istrajete i da isterate svoje, na koji god nacin.

  Podrska.

 • Hvala na lepim željama. Molim Boga da se 312ica greje bolje od amfiteatara. Valjda nećemo imati problema… ..do duše, nikada nisam probao da koristim hemijsku sa rukavicama…

  …probao… …malo kliza :D
  Marko :)

  • P.S. Pamtiću ovu matu 3 do kraja života :D
   …zamisli onu priču unucima tipa: “…mi smo u svoje vreme na -10 stepeni radili ispite. Nemate vi (unuci) na šta da se žalite, sve vam je obezbeđeno…“

 • Apsolutno se slažem sa Jovanom V., ova zemlja je otišla da-ne-kažem-kuda, već odavno, i izgleda da povratka nema. Činjenica je da vlast ne mari za to što se studenti (budućnost nacije, je li) smrzavaju, razboljevaju, stresiraju, vlasti je bitna samo vlast, i morate da uradite nešto stvarno drastično da bi odreagovali, ali ne znam više na šta bi njihova slonovska koža i njihove gluve uši mogli da odreaguju. Ali nemojte odustajati, neko rešenje će se već naći.
  Pozdrav, i budite uporni!

  • NE MARI je ključna reč. Kod nas svaka veća katedra ima nebrojeno ispitivača; nije tačno da ne mogu da se podele, organizuju, i ispitaju studente po svojim sobama, po nekoliko, sa grejalicom, pa ceo dan, da nema kašnjenja ni problema. Ali to ne ide… Koga briga :(.

 • Addendum#3: SU se dopisivala sa prodekanom za nastavu, ne studentom prodekanom kako je bilo napisano. Greška u brzini

  Lol, optimisti :)
  Pa da l’ je Saranovac ikada ikome izasao u susret? :D

 • Sa dobrim delom iznetog se slazem, ali „ZA STUDENTE NE MOŽE, A ZA MINISTRA MOŽE“ prosto ne stoji, jer su ispiti prevshodno odlozeni zbog struje (ako raspolazem tacnim informacijama), te se ne moze pricati o udovoljavanju ministru. Jer, sve i da nisu hteli da se odazovu njegovom zahtevu, oni nemaju mehanizam da ispite sprovedu usled nedostatka struje.
  A inace, prodekan je jedna budala koja ocigledno nije svesna svoje uloge (u njegove predavacke sposobnosti necu zalaziti, jer nisam slusao njegova predavanja), a jos veca budala je onaj ko ga je postavio na to mesto, ko god to bio. Doticni izgleda misli da je njegov posao da se nateze sa studentima i pokazuje na delu svoju nazovi „moć“, umesto da predstavlja sponu izmedju studenata i uprave fakulteta.

  Pozdrav

  • Kada su studenti tražili odlaganje ispitnog roka zbog nehumanih uslova, jedan argument je bio da je nemoguće naknadno naći i obezbediti sale za polaganje ispita. Kada ministar pošalje dopis, ispiti se momentalno odlažu. Zato je i formulisana tako rečenica. Danas je jedan ispit odložen zbog struje, a videćemo sad za vikend šta će biti…
   O trenutnom prodekanu za nastavu je suvišno trošiti reči. Nadajmo se da će što kraće ostati na toj funkciji.

  • Ne znam zasto si pomislio da prodekan moze da odluci da li ce se ispiti pomeriti ili nece. To je odluka nastavno naucnog veca. On daje ostrije odgovore, ali nisi svestan da to nije ni blizu onome sto profesori misle o odlaganju ispita. Npr. OET se nece odloziti, pa da gori celi fakultet (to bi nazvali poboljsanjem uslova). Tacno je da je tesko naci prostor za studente koji polazu OET, ali nikome nije strano da se ta katedra prva protivi kada treba izaci studentima u susret. Nemam nista protiv profesora Djordjevica, najdraza ocena mi je kod njega i mislim da sam zbog njega OET dobro naucila, ali apsolutno nema sluha za bilo kakve promene. Inace, prodekan je odlican predavac i jedan od najboljih profesora koji mi je predavao. Kao profesor i kao prodekan mi je uvek izlazio u susret i objasnio svaku nedoumicu. Nemam razlog da ga branim, samo govorim istinu. Naravno, njegovi e-mailovi od prosle godine su mi dizali kosu na glavi, kada je doslo do onih famoznih promena, ali opet, cini mi se da ga uprava gura u neobrano grozdje. Inace, ja se takodje osecam ostecenom jer mi je samo jedan nebitan ispit odlozen a ostale sam polagala polu-zaledjena.

 • Drage moje kolege ja vam savetujem da ne trosite svoju energiju na nerviranje oko termina ispita, uslovima u kojima su odrzani ili u kojima treba da se odrze, vec da ih spremate u svojim toplim domovima…
  Moja preporuka vam je da se volite do besvesti sa svojim lepism polovinama i na taj nacin prevazidjete ove niske temperature, posto je zdravlje najvaznije.

  Inace, ministar mi je licno rekao da ce rok biti ponovo odrzan.

 • Dragi prijatelju, znam da nije uteha, ali na NS Medicinskom nije daleko od ovog što si napisao.
  Medicinski je mali fakultet, sumnjam da na svakom smeru ima više od 50-100 studenata na godini, blago rečeno mi nije jasno kako ne mogu da se ispitaju u nekim ljudskim uslovima… No, za to je potrebno da je nekom STALO.
  Da vas (bez uvrede) smatra kolegama, a ne…
  Pre milion godina, u ovakvim uslovima se radilo tako da svaki profesor/docent na katedri uzme po nekoliko nas studenata, pa kod njega u kancelariju, grejalicu i čaj i polako. Bilo im je stalo…

  Uvek govorim i govoriću: veruj da mi nikako nije jasno KAKO današnja deca još imaju volje da se dalje školuju. Toliko viđam dobre, vredne, vrlo pametne dece, da me srce boli kad vidim da danima zovu fakultet, da vide da li će se IPAK održati zakazani ispit, a samo da čuju da niko ne zna, uključujući i predmetnog profesora (!).

  Puno sreće, ne mogu bolje :(.

 • Zasto se vi koji polazete ispite lepo ne organizujete, napravite gomilu Sneska belica unesete u fakultet i pozovete medije (RTS,B92,PINK…., Blic, Politiku, Kurir(obavezno!) i onda fino i lepo napravite promociju pod nazvom Briga nas za zdravlje?

 • Nama je slično tako kad čekamo autobus po dva sata napolju na snegu a nema gde da se uđe… nekad trčanje ne pomaže..