Studiranje

JobFair – Sajam poslova

Bliži se 5. novembar, a sa njime i osmi sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta JobFair. Mnogi me pitaju zašto trubim na sva zvona da je to mnogo dobra stvar i zašto mislim da svi studenti tehničko-tehnoloških fakulteta treba da dođu.

Pa, da objasnim…

Šta je to JobFair?

JobFair je najveći projekat koji zajedno organizuju dve studentske organizacije (EESTEC i BEST).
JobFair je sajam poslova i praksi za studente, apsolvente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta.

Može malo detaljnije – koja je svrha sajma?

Svrha sajma je dvojaka, želimo da našem mladom stručnom kadru omogućimo da pronađe posao ili praksu u Srbiji. Pored toga, Sajam je direktna spona između studenata, kompanija i univerziteta. Svaka kompanija ima svoj štand na kome se direktno možete informisati o poslovima/praksama koje nude i popričati sa predstavnicima.
Sajam ima i edukativni karakter. Pored prezentacija firmi biće i predavanja na temu pisanja CV-ja, nalaženja posla, poslovne komunikacije, itd…
Pored toga, na sajmu možeš i da ostaviš svoj CV u našoj bazi podataka.

Ostavi CV – o_O ???

Ostavi CV™ je JobFair platforma za standartizaciju i, jelte, ostavljanje CV-jeva. CV se popunjava u koracima i pokriva sve detalje koji mogu zainteresovati vašeg budućeg poslodavca.
Ideja iza aplikacije je da sve kompanije koje učestvuju na sajmu imaju mogućnost pregleda svih CV-jeva u bazi.

Zašto da dođem na Sajam ako CV mogu da ostavim od kuće?

JobFair nije samo Ostavi CV aplikacija, na Sajam bi trebalo doći zbog kvalitetnih treninga i prezentacija, kao i zbog direktnog kontakta sa predstavnicima kompanija.

Kada mogu da očekujem poziv na razgovor ako ostavim CV u bazi?

Baza CV-jeva se zatvara 1. decembra. To znači da se novi CV-jevi ne mogu uneti u bazu posle tog datuma, ali se postojeći CV-jevi mogu menjati i dopunjavati kako vaše iskustvo raste.
Nakon zatvaranja baze, ona se distribuira kompanija. Posle toga sve zavisi od njih, i vašeg CV-ja.

Vi nudite jako malo poslova, zašto bih dolazio i ostavljao CV?

Kao neko ko je prethodne 3 godine bio aktivan u organizaciji sajma, mogu da kažem da se svake godine trudimo da dovedemo što veći broj kompanija sa što širim dijapazonom poslova, tj. obrazovnih profila koji se traže.
Da budem iskren, na sajmu nema toliko puno firmi koje nude poslove određenim profilima i jako mi je žao zbog toga. Da ih ima, Sajam bi bio još bolji nego što jeste i uticao bi mnogo više na zaposlenost. Međutim, mi (organizatori) ne možemo da puškom teramo kompanije da učestvuju na sajmu. Broj kompanija koje zovemo je sve veći iz godine u godinu, kao i broj onih koje učestvuju na sajmu, ali finalni spisak radnih mesta koja su u ponudi zavisi isključivo od kompanija koje posluju u Srbiji.
Čak i da kompanija koja vas interesuje trenutno ne nudi posao, nije na odmet popričati sa njima i ostaviti im CV – tako povećavate šanse da vas se sete kada budu imali otvorena radna mesta.

Bio sam prošle godine i nisam dobio posao

Morate imati u vidu da se broj CV-jeva koji su ostavljeni na sajmu broji u hiljadama (prošle godine negde oko 2.500), a da je broj radnih mesta i praksi mnogo manji od toga (prošle godine 119 radnih mesta i oko 70 praksi). Kompanije same biraju ljude i mi na to ne možemo da utičemo.
Međutim, svake godine dovodimo sve veći broj kompanija tako da je možda baš ovo Sajam na kome ćete naći posao :)

Nekoliko reči za kraj

Član sam EESTEC-a od samog početka studija, prvi JobFair mi je bio onaj 2009. godine. Nije ni PR bullshit ni šarena laža kad kažem da je Sajam veći i bolji iz godine u godinu. Iz godine u godinu je sve više raznorodnih firmi, više poslova, praksi, treninga i prezentacija.

Takođe od ove godine, Sajam ima i društveni karakter, što znači da smo obezbedili sve uslove da i studenti sa hendikepom prisustvuju Sajmu i potraže posao.

Posao vam neće doći sam, ako ste pasivni po tom pitanju, vrlo su vam male šanse da ćete ga naći. JobFair vam je šansa da na jednom mestu stupite u kontakt sa puno kompanija, odjednom ostavite CV svima njima i pritom naučite nešto.
Makar tri osobe koje poznajem lično su na sajmu pronašle posao, a mnogo njih je našlo i prakse!

Dolaskom na Sajam i ostavljanjem CV-ja ne možete da izgubite ništa sem malo vašeg vremena, a možete da dobijete PUNO.

Addendum #1: Ne zaboravite da se prijavite za prezentacije – OVDE
Addendum#2: Ako imate neko pitanje, slobodno ga postavite u komentaru, ili na mail: sibin.grasic@eestec.etf.rs

Leave a Comment

1 Comment

  • Odličan tekst – kao neko ko je prethodne godine (JobFair11) bio član Organizacionog tima na poziciji IT Koordinator tvrdim da se svake godine okrene i kontaktira par stotina kompanija! Bili bismo najsrećniji kada bi sve te kompanije imale po 10 radnih pozicija otvorenih i svi bi dobili posao. Nažalost to nije tako. Zato je potrebno da posetilac/student pokaže zašto je baš on bolji od drugih! Koliko je to teško? Ne naročito. Većina studenata nije aktivna u traženju posla. Očekuju da im posao padne sa neba i da kompanija njih pozove na razgovor. Ne kažem da se to ne dešava ali su takve situacije jako retke. Zato je moja topla preporuka studentima da budu proaktivni u traženju posla. Već sam negde napisao da se danas posao ne dobija – on se traži!

    Zato ukoliko želite da pokažete da ste bolji od ostalih – priđite kompaniji koja vas interesuje, započnite razgovor o tome čime se ta kompanija tačno bavi, koje poslove bi budući radnik obavljao u početku, da li očekuju poznavanje nekih oblasti koje se ne rade na fakultetu. Nećete verovato koliko malo ljudi uradi ovako nešto – a student na taj način ostaje upamćen! Na ne malom broju štandova prisutni su predstavnici HR sektora određene kompanije – lako se može desiti da studenta tu pozovu na razgovor. Ako i nema trenutno otvorenih pozicija – ostaćete im u pamćenju kao jedan od retkih koji je stvarno bio zainteresovan za posao i to automatski otvara mnoga vrata. Ključ uspeha je da se pokrenete :)) Niko ne voli 100% pasivne :))

    Pozdrav,
    Nemanja K.